Arkivbild. Uppskattningsvis finns det över 900 transpersoner som tjänstgör i den amerikanska militären. Foto: AP/TT

Militären i USA får tillstånd att stänga ute transpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera vändor i olika instanser beslutade Högsta domstolen i USA på tisdagen att den amerikanska militären ska tillåtas utestänga transpersoner från militärtjänstgöring.

Det har knappt gått tre år sedan Obama-administrationen tillät transpersoner att öppet tjänstgöra i den amerikanska militären.

Men under tisdagen blev det fem röster för och fyra emot att återigen implementera förbudet som hindrar människor att registrera sig under ett annat kön än det biologiska, skriver Washington Post

Hundratals transpersoner inom försvaret

Enligt Vita huset och president Donald Trump utgör transpersoner en risk för försvaret, gällande dess styrka och effektivitet. Medan motståndare hävdar att ett sådant förbud strider mot den amerikanska grundlagen som förespråkar likabehandling.

De transpersoner som tagit värvning under de senaste åren tillåts dock att fortsätta sin tjänstgöring. Enligt bedömningar från försvarsmakten i USA har mer än 900 personer diagnostiserats med könsdysfori, alltså att man som person lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten, skriver nyhetsbyrån AP.

Det kan dock vara avsevärt många fler som berörs. Enligt en undersökning på området från 2016, som AP refererar till, identifierade sig omkring en procent av alla USA:s aktiva militärer, omkring 9 000 personer, som transpersoner.

Tillfälligt beslut

De rättsliga prövningarna kommer dock att fortsätta, vilket de gjort sedan Trump 2017 skrev på Twitter att han ville införa ett nytt förbud.

Högsta domstolens beslut är tillfälligt till dess att fallet provats i de lägre domstolarna, skriver New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.