Trump sa redan förra året att förbudet är på väg. Foto: TT

Transsexuella förbjuds ta värvning i USA:s armé

Uppdaterad
Publicerad

USA:s transsexuella kommer inte längre få tjänstgöra i den amerikanska armén. Donald Trump är på väg att häva Barack Obamas beslut från 2016.

Transsexuella amerikaner som ska opereras eller behöver medicinsk behandling kommer inte längre att få ta värvning i den amerikanska militären, utom under ”speciella omständigheter”.

Enligt Vita huset är transsexuella personer i armén en för stor risk för militären, dess effektivitet och styrka, och ska därför inte längre få tjänstgöra.

Donald Trump meddelade redan i augusti förra året att han vill att militären skulle ”återvända till den långvariga politiken och förfarandet inom militären från före juni 2016”, det vill säga innan Barack Obama tillät transsexuella att tjänstgöra.

De som redan är med får fortsätta

Trumps utspel satte då i gång spekulationer om vad som ska hända med de tusentals transpersoner som redan jobbar inom militären. Förslaget mötte också motstånd från både Pentagon och flera domstolar som menade att förbudet bröt mot lagstiftningen.

Vita husets senaste förslag, som fortfarande inte klubbats igenom i alla instanser, tillåter dem som redan tagit värvning att fortsätta tjänstgöra, och under den tiden få den medicinska hjälpen de behöver – men det blir stopp för fler transsexuella i armén.

”Den nya policyn kommer att möjliggöra för militären att tillämpa en etablerad standard för mental och fysisk hälsa för alla dem som vill gå med i och slåss för den bästa militära styrkan världen har sett”, avslutades meddelandet från Vita Huset.

Enligt en undersökning gjord av Pentagon finns 4 000 transsexuella i USA:s militär, men hbtq-grupper menar att siffran är mycket högre, omkring 15 000 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer