Turkisk kravallpolis patrullerar Istanbuls gator under söndagens demonstrationer. Foto: TT

Pepparsprej mot demonstranter i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis har använt pepparsprej för att skingra prokurdiska demonstranter i huvudstaden Ankara. Detta uppger nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till CNN Türk. Även i Istanbul ska pepparsprej ha använts.

Minst tolv personer har gripits i Istanbul i samband med oroligheterna, uppger nyhetsbyrån AP.

President Recep Tayyip Erdogan har tidigare varnat den prokurdiska oppositionens anhängare för att protestera mot det militära ingripandet i Afrin i nordvästra Syrien.

Enligt Erdogans varning skulle säkerhetsstyrkor ingripa i händelse av demonstrationer, skriver AP.

Ingripande i Syrien

Demonstrationerna föranleds av att turkiska styrkor gått i staden Afrin i Syrien för att bekämpa kurdiska miliser. Minst 150 mål har bombarderats under det senaste dygnet.

Operationen går under namnet ”Olive Branch”. Erdogan har i ett uttalande sagt att kurdiska YPG, PYD och PKK kommer att krossas tills ingen finns kvar, men har inte för avsikt att operationen ska dra ut på tiden.

– Om Gud vill kommer denna operation vara avslutad inom kort, säger Erdogan.

Tas upp i FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd kommer på måndag att diskutera den förvärrade humanitära krisen i Syrien i ljuset av den turkiska militäroffensiven, skriver TT.

Mötet var inplanerat sedan tidigare, då FN:s biståndschef Mark Lowcock väntas presentera en rapport från sitt senaste besök i Syrien. På begäran av Frankrike kommer nu även den syriska regimens insatser i Idlibprovinsen och östra Ghouta i Damaskus, samt Turkiets ingripande i Afrin, att tas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.