Enligt Marriotts egen utredning har en utomstående part haft tillgång till hotellets nätverk ända sedan 2014, men det är först nu som läckan har upptäckts. Foto: TT

Personlig information om 500 miljoner hotellgäster kan ha läckt ut

Uppdaterad
Publicerad

Hotellkedjan Marriotts kunddatabas har utsatts för en massiv hackerattack, vilket innebär att personlig information om 500 miljoner gäster kan ha läckt ut – däribland svenskar.

Det är företagets hotell som går under namnet Starwood som har drabbats av dataintrånget, rapporterar CNBC. Det är ännu oklart hur mycket information som har läckt ut, men för runt 327 miljoner gäster inkluderar det allt ifrån gästernas namn, telefonnummer, passnummer, personnummer och kön till information om när gästerna checkat in och ut på hotellen.

För några av gästerna har även betalinformation läckt ut. Kortnummer och utgångsdatum för betalkorten var krypterade, enligt Marriott. Men för att avkryptera dessa krävs två komponenter och hotellkedjan har inte kunnat utesluta att båda dessa har stulits.

Totalt kan 500 miljoner gäster ha drabbats.

I Sverige finns flera hotell som ingår i hotellkedjan: Sheraton Stockholm, Hotell Skeppsholmen, Miss Clara hotel, Nobis Hotel, Stallmästaregården och Hotel J i Nacka strand.

Hackades redan 2014

Enligt Marriotts egen utredning har en utomstående part haft tillgång till hotellets nätverk ända sedan 2014, men det är först nu som läckan har upptäckts. Marriott köpte Starwood 2016.

– Vi har misslyckats med att ge våra gäster vad de förtjänar och med vad vi förväntar oss av oss själva. Vi gör allt vi kan för att stötta våra gäster och lära oss av det här för att bli bättre, säger Marriotts vd Arne Sorenson, i ett uttalande.

Starwood äger hotellvarumärkena W Hotels, St. Regis, Sheraton Hotels & Resorts, Westin Hotels & Resorts, Element Hotels, Aloft Hotels, The Luxury Collection, Tribute Portfolio, Le Méridien Hotels & Resorts, Four Points by Sheraton och Design Hotels.

Händelsen har polisanmälts och företaget ska nu kontakta de kunder som drabbats.

SVT Nyheter har sökt Sheraton i Stockholm för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.