Foto: Kacper Pempel, TT

Hackerattack mot OS under invigningen

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna av vinter-OS i Pyeongchang säger att servrar hackats av en oidentifierad angripare under invigningsceremonin.

Cyberangreppet har orsakat störning i IPTV på det stora presscentret, och arrangörerna stängde därför ner servrarna för att förhindra ytterligare skador, vilket ledde till att de olympiska spelens hemsida låg nere under flera timmar, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

På grund av att sajten låg nere blev det problem med biljetterna till idrottsevenemangen. Sajten var uppe igen vid 8-tiden på lördagsmorgonen.

OS i Pyeongchang 2018

Säkerhetsexperter har varnat för att stora internationella händelser, så som OS, kan vara måltavlor för hackare.

Ska inte haft någon effekt

I ett officiellt uttalande säger arrangörerna att attacken påverkade ”icke-kritiska system” under några timmar och tillade att de inte hade någon effekt på ”säkerheten kring idrottare eller åskådare” under invigningsceremonin.

”Vi undersöker för närvarande orsaken och kommer att dela ytterligare information när vi har mer detaljer”, säger Sung Baik-Du, talesperson för vinter-OS i Pyeongchang, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet