Marit Björgen avslöjar: ”Mitt provglas sprack” Foto: Bildbyrån

Björgens provglas sprack under OS: ”Levt i fruktan”

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgens provglas sprack under vinter-OS i Pyeongchang. Det avslöjar hon för NRK. Det är något som aldrig hänt henne tidigare och som ytterligare spär på osäkerheten kring hur dopningsarbetet sköttes under OS.
– Man blir ju nervös när man ser på nyheterna att det var dålig säkerhet runt Pyeongchang. Efter allt som skedde i Sotji så har man levt lite i fruktan. Man vet ju aldrig.

Det var i går som tyska ARD publicerade klipp på hur säkerheteten kring dopningsarbetet under OS i Pyeongchang i år var bristfälligt. Bland annat visade tv-bilder hur dopningslabbets prov lämnades helt obevakade.

Schweiz lagläkare Lukas Weisskopf, som var på plats i Pyeongchang, reagerade kraftigt på avslöjandet.

– Allt är öppet, helt öppet. Man kan manipulera allting, man kan slänga allting, säger Weisskopf till ARD.

Även skidlegendaren Marit Björgen kan berätta om bristfälligheter kring dopningsarbetet i Pyeongchang. Under ett pågående prov sprack hennes provglas. Något som påverkat henne efteråt.

”Levt i lite fruktan”

– Man får lite ont i magen och känner inte att det var 100 procent säkert, säger Marit Björgen till NRK. Man blir ju nervös när man ser på nyheterna att det var dålig säkerhet runt Pyeongchang. Efter allt som skedde i Sotji så har man levt lite i fruktan. Man vet ju aldrig.

Hon berättar var det vad som hände.

– Jag hade fördelat urinen på a-och b-glaset och när jag skulle skruva igen locket sprack låset. Jag är glad att jag hade med mig en läkare in. Det var han som upptäckte att det var en spricka i, berättar Björgen, som hade med sig landslagsläkaren Petter Olberg in.

Utesluter inte manipulation

Jag har aldrig upplevt det tidigare, tillägger Björgen.

Hon utesluter inte att hennes prov skulle kunna ha manipulerats.

– När det var trasigt kunde det snabbt ha blivit det. Jag vet inte vad som hade hänt om det hade blivit levererat så. Om de hade upptäckt att något gjorts med glaset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer