Befolkning i staden Puno i Peru på över 3 800 meters höjd som testas för covid-19. Foto: AFP 2 september 2020

Peru har högst andel döda i covid-19 i världen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet registrerade dödsfall i covid-19 ökar mycket snabbt i Peru. Landet har det högsta antalet döda i världen i förhållande till sin befolkning – bortsett från mikrostaten San Marino, enligt Johns Hopkins universitet.

Perus regering har startat en kampanj för att skapa vad som beskrivs som en ”känslomässig chock” för att övertyga befolkningen att stoppa coronaviruset, rapporterar amerikanska NPR

Landet har ett av de värsta utbrotten i Latinamerika och vill förhindra ytterligare död och misär, uppger NPR.

Perus president Martín Vizcarra stödjer kampanjen ”som kan tyckas vara hård” säger han och tillägger: ”Vi är i krig... Man måste beskriva saker som de är”.

”Kriget”, som Vizcarra talar om, är ett resultat av virusets smärtsamma och oväntade spridning i landet som har cirka 33 miljoner invånare.

Peru har registrerat  nära 30 000 corona-relaterade dödsfall, vilket är det högsta antalet i Latinamerika efter Brasilien och Mexiko.

Mellan 60 och 70 procent av alla nya infektioner sker i huvudstaden Lima. De faktiska dödstalen kan även vara högre än det officiella, uppger den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Utegångsförbud

När viruset började spridas i Latinamerika i mitten av mars var regeringen först i regionen med att införa ett allmänt utegångsförbud. Militären skickades ut på gatorna för att kontrollera att det följdes.

Regeringen beslutade om visst ekonomiskt stöd till de mest utsatta. Men utbetalningarna försvårades av att en majoritet saknar bankkonto.

Och när virusspridningen tog fart stod det klart att den offentliga sjukvård som riktar sig till de fattiga inte hade kapacitet nog att fånga upp smittade och behandla alla sjuka.

Peru satsar runt 3 procent av BNP på hälso- och sjukvård, enligt de senast tillgängliga siffrorna från Världsbanken – en av de lägsta andelarna i Latinamerika, och tre gånger mindre än Sverige.

Därtill har det varit brist på både syrgas, läkare och intensivvårdsplatser.

Svårast är situationen för ursprungsbefolkningen på landsbygden och i Amazonas, där många helt saknar tillgång till konventionell sjukvård. I en av de värst drabbade städerna, Pucallpa, har man tvingats gräva vad som liknar massgravar, uppger TT.

San Marino högst andel

Dödligheten i covid-19 per capita i Peru närmar sig ett tusen registrerade fall per miljon invånare (941,7 på torsdagen), enligt de siffror som SVT Nyheter uppdaterar varje dag.

Endast det lilla landet San Marino i Europa har ett högre bokfört dödstal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.