Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Peter Hultqvist: USA måste stå för sina försvarsåtaganden

Uppdaterad
Publicerad

Det transatlantiska försvarssamarbetet är i gungning efter Donald Trumps valseger. Försvarsminister Peter Hultqvist påpekar att USA är skyldigt att fullfölja sina avtal gentemot andra länder. ”Gör man olika åtaganden är det inte bara att lämna dem åt sitt öde”, säger han.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffade på måndagen sina försvarsministerkolleger i Bryssel för att diskutera det gemensamma försvarssamarbetet.

Men det amerikanska valresultatet lade en skugga över diskussionerna. USA har en hel del att reda ut när det gäller relationen till Nato och EU, menar han.

– Donald Trump har ifrågasatt relationerna inom Nato och den transatlantiska länken. Här måste vi andra kräva svar om var de egentligen står, säger Peter Hultqvist i SVT:s Gomorron Sverige.

Måste mötas

Den stora frågan är om Trump kommer att stå fast vid sina löften under valrörelsen.

– Det finns ju en tendens nu att han börjar ta tillbaka uttalanden från valrörelsen. Vi får väl se vad den processen leder till, sedan är det ju så att man måste mötas och diskutera det här öga mot öga för att verkligen få klart för sig var de står. Så fort det finns en ny administration i Washington kommer vi och andra att närma oss administrationen för att få besked.

Några EU-länder har uttryckt att de vill ha en gemensam europeisk arme, men det är den svenska regeringen emot. Peter Hultqvist vill inte svara på om han anser att det finns ett behov av ett starkare EU med tanke på att Trump sagt sig vara skeptisk till delar av Natosamarbetet.

– Vi får återkomma till den typen av frågor när det finns en amerikansk administration att föra resonemang med.

Skyldig att fullfölja

Samtidigt påpekar han att USA är skyldigt att fullfölja sina avtal och åtaganden i existerande försvarssamarbeten.

– Gör man olika åtaganden, som man gjort exempelvis i Baltikum, är det inte bara att lämna dem åt sitt öde. Man måste stå för det också. Här handlar det om relationer mellan nationer.

Hur skulle du säga att det säkerhetspolitiska läget har påverkats av osäkerheten?

– Det finns ett inslag av stark oberäknelighet i de här sammanhangen. Det måste man på olika sätt klara ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet
Foto: TT
Foto: Vilhelm Stokstad/TT