Svenske Philip hjälper ukrainska flyktingar vid polska gränsen

Publicerad

För fyra veckor sedan åkte Philip Jonsson från Stockholm till den polska gränsen för att hjälpa sina svärföräldrar som flytt Ukrainas huvudstad Kiev. Sedan dess har han gjort flera resor till gränsen för att hjälpa andra ukrainska flyktingar.

– Det är en självklarhet för mig att hjälpa andra när jag kan, säger Philip Jonsson till SVT Nyheter.

Efter Philips första resa till har han valt att lägga om sin vardag, ta ledigt från jobbet och samla in donationer som han fraktat till i ett hjälpcenter i staden Tomaszów Lubelski i sydöstra Polen. 

– När jag såg kvinnorna, barnen och de äldre komma över gränsen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Det fick mig att vilja agera.

Det har snart gått en månad sedan Ryssland invaderade Ukraina och enligt FN har drygt tre miljoner ukrainare tvingats på flykt. Av flyktingarna är 90 procent kvinnor och barn och totalt har nästan 2,1 miljoner människor tagits emot av Polen.  

Se hur en dag vid gränsen till Ukraina kan se ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.