– Salvini väljer gräsliga bilder av sig själv, det är en sorts estetisk populism menar Luca Sofri, expert på sociala medier. Foto: Domenico MariottiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pizza, kattungar och flickvännen – så gör Italiens Matteo Salvini för att framstå som en man av folket

Uppdaterad
Publicerad

Han har fler följare i sociala medier än någon annan italiensk politiker. Bakom högernationalistiska Lega-ledaren Matteo Salvinis framgångar finns en långsiktig plan och målmedveten strategi.
– Salvini vet hur han ska få ut sitt budskap och framstå som en folkets man, säger Luca Sofri, expert på sociala medier.

Med drygt en vecka kvar till EU-valet ligger högernationalistiska Lega, tidigare Lega Nord, på över 30 procent, till och med så högt som 37 procent, i vissa opinionsundersökningar.

Partiledaren Matteo Salvini är Italiens vice premiärminister och inrikesminister och har lyckats få de andra partiledarna att hamna i hans skugga. Inte minst regeringspartnern Femstjärnerörelsen och partiledaren Luigi Di Maio har svårt att nå ut på samma nivå som Salvini.

– Teamet runt Salvini har haft en långsiktig strategi. På samma sätt som Silvio Berlusconi hade det med tv-mediet använder sig man nu av sociala medier. Man kan dra paralleller till Donald Trump men bara till en viss gräns, säger Luca Sofri.

”Vill signalera att han är en vanlig kille”

Han är en av Italiens mest ansedda journalister, expert på sociala medier och Salvini-kritiker.

– Genom att lägga ut bilder på sig själv när han är med sin flickvän, klappar en kattunge eller tar ett jättebett på en pizza vill Salvini signalera att han är en vanlig kille, som sina väljare. Detta varvas med hårdkokta politiska budskap, säger Luca Sofri.

Matteo Salvini själv ser EU-valet som oerhört viktigt och vill förena Europas nationalistiska partier.

– Det är nu eller aldrig. Antingen räddar Europa sig nu eller förlorar sin själ, säger Salvini när SVT möter honom på ett valmöte i Reggio Emilia.

Spänningen stark inför EU-valet

Ingen minister reser mer inför EU-valet och Salvini har ofta fem, sex torgmöten om dagen uppbokade i olika städer. Möten där han möts både av hyllningar och protester.

På lördag i Milano är det avslutande stormötet planerat, med Lega-supportrar från hela Italien och där flera andra nationalistiska politiker från andra länder förväntas närvara. Protester från motståndarsidan väntas och spänningen är stark inför det EU-val som delar italienarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.