Frankrike har kallat hem sin ambassadör från Rom sedan den italienske vice premiärministern Luigi Di Maio träffat företrädare för de Gula västarna. Bilden visar den franska ambassaden i Palazzo Farnese i Rom. Foto: AFP/Tiziana Fabi

Frankrike kallar hem ambassadör från Rom: ”oacceptabel provokation”

Publicerad

Frankrikes hårda markering att kalla hem sin Romambassadör har utlöst nya attacker från den italienske inrikesministern Matteo Salvini. I ett tal i en regional valkampanj har han fortsatt att kritisera Frankrikes migrationspolitik. Nu går företagsledare från båda länderna ut med en uppmaning till dialog.

Motsättningarna mellan länderna har ökat den senaste tiden. Sedan de högerorienterade populistpartierna Femstjärnerörelsen och Lega bildade regering 2018 har irritationen vuxit, framför allt om migrationsfrågan.

Den italienske vice premiärministern Luigi Di Maio har anklagat Frankrike för att exploatera Afrika och uppmuntra migrationen därifrån. Han beskyllde Frankrike för att fortsätta att kolonisera afrikanska stater.

”Förskräcklig president”

Italiens premiärminister Guiseppe Conte har försökt att lugna situationen genom att framhäva de båda ländernas ”solida vänskap” medan inrikesminister Matteo Salvini i stället kallat Emmanuel Macron för en ”förskräcklig president”, som han hoppas att det franska folket snart ska befria sig ifrån.

Nu växer motsättningarna mellan länderna. Ett möte mellan Italiens vice premiärminister Di Maio och den oppositionella rörelsen Gula västarna i Paris på tisdagen, fick den franska regeringen att kalla hem sin ambassadör från Italien. Det är en ovanligt skarp markering, och det är första gången det sker inom ett EU-land sedan andra världskriget.

Röstfiske

Frankrike har varnat Di Maio för att blanda sig i landets politik och anser att han gjort sig skyldig till ”en oacceptabel provokation” . Den franska regeringen anklagar Italien för att använda sig av missnöjet bland anhängarna till Gula västerna för att vinna röster i valet till Europaparlamentet i maj i år.

Lämna ut aktivister

Italien å sin sida har krävt att Frankrike lämnar ut efterlysta vänstermilitanta aktivister och slutar med att skicka tillbaka migranter till Italien. Den italienska regeringen har också klagat på att Frankrike ökat sina kontroller vid den gemensamma gränsen. Den kritiken tog inrikesministern återigen upp i ett tal under torsdagskvällen i den regionala valkampanj som pågår.

Företagsledare manar parterna

Italienska företagsledare uppmanar på fredagen de båda länderna att föra ”en konstruktiv dialog”. De varnar för att krisen kan hota Europas ekonomiska ställning gentemot resten av världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.