• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävleborgs län i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg. Läs mer

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio ställer sig sida vid sida med de så kallade Gula västarna i Frankrike. Foto: Riccardo Antimiani AP/TT arkiv

Italiens Di Maio i möte med gula västar

Publicerad

Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio har rest till Frankrike för att stå sida vid sida med proteströrelsen Gula västarna och dess aspirerande Europaparlamentariker.

”Förändringens vindar har korsat Alperna”, skriver Di Maio, som leder det regerande anti-etablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) på Twitter.

Han har tidigare uttalat sitt stöd – och erbjudit hjälp till – den franska proteströrelsen och riktat kritik mot grannlandets regering. På tisdagen var Di Maio i Paris, där han träffade Christophe Chalencon, som tagit på sig en ledarroll för Gula västarna, samt de personer som nu ska ställa upp i EU-valet under rörelsens banderoll.

”Gemensamma synsätt”

”Vi har många gemensamma synsätt och värderingar som placerar medborgare, sociala rättigheter, direktdemokrati och miljö i centrum av många strider”, lyder ett annat uttalande från italienarens kansli.

Italiens andre vice premiärminister, Matteo Salvini som leder främlingsfientliga Lega, har också uttalat sitt stöd för rörelsen.

Det som började som en protest mot höjd bränsleskatt i Frankrike blev till en bredare missnöjesdemonstration mot president Emmanuel Macron och hans regering. Beskedet att ställa upp i Europaparlamentet väckte dock kritiska röster även inom rörelsen, från de som anser att den bör stå utanför politiken.

De senaste veckornas protester har också lett till sammandrabbningar med polis och vandalisering. Vid sidan av det har trafikleder blockerats av demonstranter i flera städer.

Lag mot våldsverkare

På tisdagen sade det franska parlamentets underhus med stor majoritet ja till en ny lag som ger polis och säkerhetsstyrkor mandat att förbjuda misstänkta våldsverkare från att delta i demonstrationer. Skärpta straff för dem som maskerar sig föreslås också.

Kritiker anser att förslaget strider mot grundlagsskyddade rättigheter. Förslaget måste nu passera parlamentets övre kammare och dess konstitutionsutskott.

Gula västarna (Gilets jaunes) är en löst sammansatt rörelse som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje med president Emmanuel Macron och hans ekonomiska politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december i fjol blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. Under protesterna i lördags i förra veckan försökte en grupp demonstranter storma ett departement i Paris.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet