Frankrikes president Emmanuel Macron Foto: TT / AP Photo / Michel Euler

Macron i öppet brev mitt i Gula västarna-krisen: ”Vill transformera ilska till lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett jättelångt brev och en slags jättelik nationell debatt. Det hoppas nu Emmanuel Macron ska kunna ta honom ur sin hittills djupaste kris som president för republiken Frankrike. Efter nio helger med ursinniga gula västarna-protester skriver Macron att han vill ”transformera ilska till lösningar”.

Protesterna från rörelsen Gula västarna har pågått i Frankrike varje lördag i över två månader. Runtom i hela landet har folk samlats för att demonstrera sitt missnöje, många gånger har det lett till sammandrabbningar mellan Gula västarna-anhängare och poliser.

Det som från början handlade om ett bubblande missnöje gentemot ett lagförslag om höjda bränslepriser har växt till en gigantisk nationell proteströrelse.

Ställer 32 frågor i brevet

På söndagskvällen släpptes ett väldigt långt öppet brev från Elyséepalatset riktat till landets invånare, vilket bland annat FranceInfo publicerat. Med detta hoppas Macron kunna få fart på intresset för den utlovade debatten, en stor nationell konsultation av folket, som inleds på tisdagen.

”Vi kanske inte är överens om allt, det är normalt, det är demokrati. Men åtminstone kommer vi att visa att vi är människor som inte är rädda för att tala, utbyta åsikter och debattera”, skriver han, och fortsätter:

”Kanske kommer vi upptäcka att vi, trots våra olika övertygelser, är överens oftare än vi tror”.

”Inga frågor är förbjudna”.

I presidentens 2 300 ord långa brev ställs 32 frågor till folket, så här lyder några av dem:

Vilka skattesänkningar ska prioriteras? Är det för mycket administration? Hur kan folk ges större möjlighet att höras i styret av det här landet?

Ska ta fram ”kontrakt för nationen”

I såväl fysisk form, på olika platser runtom i landet, som på nätet kommer fransmännen kunna skriva ned sina tankar och vädra missnöje. Republikens alla medborgare bjuds in att dela med sig av åsikter och enligt Macron ska det som framförs ligga till grund för ett nytt så kallat ”kontrakt för nationen”.

Kontraktet ska regeringen och president Macron sedan kunna luta sig mot när de lägger fram nya lagförslag, och presenterar Frankrikes ställning i olika frågor på såväl nationell som europeisk och global nivå.

”Det är såhär jag har tänkt mig att, med er, transformera ilska till lösningar”, skriver Macron i sitt brev.

Om Gula västarna-rörelsen låter sig blidkas, eller överhuvudtaget bryr sig om Emmanuel Macrons stora debatt, återstår att se. Så sent som i lördags rasade återigen protesterna runtom i Frankrike, med nya anklagelser om våldsamheter från såväl polis som demonstranter.

Våldsamheter strikt förbjudet

Kanske är det just detta som Emmanuel Macron är mest orolig för, att våldet inte ska ta slut. I sitt öppna brev, som nu publiceras i många franska medier, skriver presidenten att våld, påtryckningar och förolämpningar inte kommer att accepteras i samband med den stora debatten.

Två månader har medborgarna på sig att göra sina röster hörda.

”Jag hoppas på att så många som möjligt av er kan delta i denna stora debatt för att göra påverka vårt lands framtid”, skriver Macron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet