Forskare i öppet brev: Polsk mur mot Belarus kan leda till naturkatastrof

Uppdaterad
Publicerad

Polen bygger en mur mot Belarus med syftet att avskräcka flyktingar från att korsa gränsen. Nu vädjar 1600 forskare i ett öppet brev till EU-kommissionen för att bygget ska stoppas. Anledningen är att man vill skydda Bialowieza-skogen, klassat som ett världsarv av FN-organet Unesco.

– Det kan resultera i en stor naturkatastrof, säger Bogdan Jaroszewicz, professor i biologi och chef på den geobotaniska stationen i Bialowieza, till SVT.

Både Polen och Belarus har tidigare kritiserats av människorättsorganisationer för att använda migranter från Mellanöstern och Afghanistan som brickor i ett politiskt spel när de hamnat i ett slags ingenmansland på gränsen mellan de två länderna. I januari påbörjade Polen ett murbygge för att avskräcka migranter från att försöka ta sig in i landet.

Nu höjs röster från forskare som menar att muren kan leda till oåterkalleliga skador på Bialowieza-skogen.

– Det finns över 70 000 kilometer av den här typen av murar och stängsel i världen. Alla våra erfarenheter visar att de inte löser några migrationsproblem, eftersom folk alltid hittar ett sätt att tränga sig förbi sådana här barriärer, säger Bogdan Jaroszewicz.

En av Europas sista urskogar

Bialowieza-skogen, som är ett skyddat område och en av Europas sista urskogar, riskerar att drabbas hårt när den 186 kilometer långa och 5,5 meter höga metallbarriären väntas stå klar i juni 2022.

– Livsmiljön i den här skogen har inte rörts på flera hundra år, så den omedelbara effekten av bygget kommer att vara förstörelsen av många livsmiljöer, säger biologen John Linnell, vid det norska institutet for naturforskning NINA, till SVT.

Uppropet som manar till ett byggnadsstopp för muren lämnades nyligen över till den Europeiska kommissionen tillsammans med en namninsamling med över 1600 underskrifter av experter och forskare verksamma världen runt.

– Vi hoppas att institutionen undersöker de miljöskyddsbestämmelser som den polska regeringen hann upphäva innan muren godkändes, säger professor Jaroszewicz.

Hör mer om tre faror av bygget i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.