Polen bygger mur mot Belarus

Publicerad

Polen har påbörjat bygget av den mur som ska sträcka sig längs gränsen mot Belarus. Murbygget ska avskräcka migranter från grannlandet att ta sig in i Polen.

I tisdags gavs de entreprenörer som ska utföra bygget tillträde till marken av den polska gränspolisen, enligt gränspolisens talesperson Anna Michalska.

– Nu kan byggandet börja. Ett preliminärt byggande av barriären har faktiskt redan pågått ett tag, säger hon till polska tv-kanalen PLTVP.

Muren ska resa sig 5,5 meter över marken och sträcka sig 186 kilometer längs med gränsen, vilket är halva gränsens längd.

Murbygget motiveras av att många migranter, främst med ursprung i Mellanöstern och Afrika, försökt ta sig in i EU-landet från Belarus. Den polska regeringen införde undantagstillstånd vid gränsen, något som kritiserats av människorättsorganisationer. Det innebär bland annat att journalister inte får vistas i gränsområdet.

Flera människorättsorganisationer anklagar också Polen för att ha avvisat migranter vid gränsen utan att pröva deras asylskäl. Belarus har i sin tur anklagats för att slussa migranterna till gränsen som ett sätt att utöva påtryckningar på EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.