Det polska parlamentet anser att massakern för 70 år sedan ska klassas som folkmord. Foto: TT

Polen kallar massaker för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Det polska parlamentet beslutade under fredagen att massakern av 100.000 polacker genomförd av ukrainska nationalister för 70 år sedan var folkmord. Ukraina har hittills vägrat att erkänna brottet som folkmord.

”Offren till brottet som begicks på 1940-talet av ukrainska nationalister har inte vederbörligen uppmärksammats och massmorden beskrevs inte som folkmord i enlighet med den historiska sanningen”, lyder resolutionen som antogs i parlamentet.

Mellan 1942 och 1945 dödades polacker genom dränkning och ihjälhackning i Volhynia-regionen, som i dag ligger i nordvästra Ukraina, av den ukrainska rebellarmén UPA. Polska partisaner svarade på attacken och dödade 20.000 ukrainare.

Under kommunisteran 1945–1989 tysthölls den så kallade Volhynia-massakern. 2013 beslutade den dåvarande regeringen att belysa dådet, men använde det mer försiktiga begreppet etnisk rensning med folkmordsliknande förtecken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.