Människor samlades för att demonstrera för kvinnors rättigheter i Gdansk den 9 mars. Foto: Marcin Gadomski

Polens president stoppar dagen efter-piller

Uppdaterad
Publicerad

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

I ett uttalande uppger Andrzej Duda att han har ”beslutat sig för att lägga fram ändringen av läkemedelslagen till parlamentet med en begäran om att ompröva lagen”.

Landets premiärminister Donald Tusk uppgav nyligen att hans regering var redo att lägga fram ett lagförslag som öppnar för rätten att genomföra abort. Detta efter att den tidigare regeringen med styrande högerpartiet Lag och rättvisa (PIS) införde näst intill fullständigt abortförbud i Polen. Regeringen meddelade då även lättnader i restriktionerna mot dagen efter-piller.

President Duda är allierad med PIS och kunde enligt uttalandet inte acceptera lagförslaget eftersom det gör det möjligt att få tillgång till p-piller ”utan medicinsk övervakning och kringgår föräldrarnas roll och ansvar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.