Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera delar av EU-fördraget strider mot Polens grundlag anser landets författningsdomstol i ett kontroversiellt utslag, som lett till protester. ”Man kan inte välja vilka beslut man vill följa och vilka man inte vill följa”, säger Hans Dahlgren (S), Sveriges EU-minister. Foto: AFP/EPA

Polens författningsdomstol: EU strider mot våra grundlagar

Uppdaterad
Publicerad

Flera delar av EU-fördraget strider mot Polens grundlag anser landets författningsdomstol i ett kontroversiellt utslag. EU-kommissionen reagerar med kraft och kommer ta till ”alla tillgängliga verktyg” för att bevara EU-lag i Polen.

– Alla måste spela efter samma spelregler, man kan inte välja vilka beslut man vill följa och vilka man inte vill följa, säger Hans Dahlgren (S), Sveriges EU-minister.

Enligt författningsdomstolen agerar EU ”på ett sätt som går bortom dess kompetens” och att flera EU-lagar strider mot Polens grundlag.

– Det är en allvarlig signal om att de inte respekterar de beslut som EU-domstolen har fattat, säger Hans Dahlgren.

Kan bli böter

EU-kommissionen har redan svarat i en kommentar, att utslaget i den polska domstolen väcker ”allvarlig oro”, rapporterar Reuters. Utspelet från domstolen kan komma att få stora ekonomiska konsekvenser för Polen. De skulle kunna få böter och bidrag kan stoppas från att betalas ut av EU-kommissionen.

”Polexit” inte troligt

Men trots de spända relationerna mellan EU och Polen efter dagens utspel tror inte Hans Dahlgren att en ”Polexit”, alltså ett polskt utträde ur unionen, är i nära antågande.

– Nej jag tror inte det, jag vet att det finns ett starkt stöd för medlemskapet i EU hos den polska befolkningen. Det tror jag inte den polska regeringen vill gå emot.

Kritik från människorättsorganisation

Utslaget i dag välkomnades genast av den polska regeringen. Domstolen har tillsatt flera domare som är lojala till det konservativa regeringspartiet Lag och Ordning (PIS). Dess legitimitet har ifrågasatts, rapporterar The Guardian.

Men beslutet har även mötts av kritik.

”Det här är ännu en mörk dag för rättvisan i Polen. Med sitt utslag har domstolen i praktiken fastslagit att polsk lag går före EU-rätten och utmanar EU:s förmåga att skydda mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i medlemsländerna” skriver Eva Geddie från människorättsorganisationen Amnesty International skriver i ett uttalande.

Vill se färre konfrontationer

I dagarna kommer Hans Dahlgren resa till Polen och träffa deras EU-minister och höra mer om frågan. Han hoppas på mer samarbete.

– Jag tycker att det är viktigt att vi får mer samarbete inom unionen och mindre konfrontation. Vi har ju varit eniga när vi blev medlemmar i EU att vi ska stå upp för de här grundläggande värdena om oberoende domstolar, att arbeta för demokrati och rättvisa och så vidare. Vi skulle göra mer för att komma framåt tillsammans än att ha den här typen av konfrontationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.