• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Reuters-journalisten Wa Lone och hans kollega Kyaw Soe Oo står inför rätta i Burma, men en polis hävdar att de gick i en fälla. Arkivbild från 25 april. Foto: TT

Polis fick order om att ”sätta dit” journalister i Burma

Publicerad

En polis säger att han fick order om att ”sätta dit” två Reutersjournalister som sitter fängslade i Burma. Åklagarsidan har försökt stoppa vittnesmålet – men domstolen har beslutat att godkänna det.

Polismannen kallades från första början som vittne av åklagarsidan, men när han började berätta hur han och hans kollegor blev beordrade att gillra en fälla för de två journalisterna försökte åklagarna få hans vittnesmål ogiltigförklarat.

När mannen skulle framträda i rätten på onsdagen klev en annan polis fram och berättade att polismannen inte kunde närvara. Anledningen: Han har just dömts till ett års fängelse för att ha brutit mot polisiära disciplinlagar.

Men domstolen går emot detta och beslutar att mannen ska vittna.

– Vi ser en strimma ljus. Det stärker vår sak, säger försvarsadvokaten Khin Maung Zaw.

Tog emot material

Enligt polismannen fick han och flera av hans kollegor i uppdrag att se till att de två reportrarna tog emot hemliga dokument i strid med lagen.

De Reuters-anställda reportrarna Wa Lone, 32, och Kyaw Soe Oo, 28, undersökte vid tillfället uppgifter om ett massmord av män och pojkar från den muslimska rohingya-folkgruppen i Rakhine-provinsen i västra Burma. Över 600 000 människor beräknas ha drivits på flykt sedan den burmesiska militären inledde en offensiv i området.

Journalisterna greps den 12 december i samband med att de tog emot material från vad de såg som en källa.

Enligt en burmesisk lag från kolonialtiden är det olagligt att hantera hemligstämplade, officiella myndighetsdokument. Den maximala påföljden vid en fällande dom är 14 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer