Polis har stormat australiskt flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Polisen på Papua Nya Guinea har gått in i det australiska flyktinglägret på ön Manus. Det är den kraftfullaste insatsen hittills för att tvinga bort hundratals män som stannat kvar.

De som är kvar i lägret säger att polisen stormade lägret på morgonen, samlade ihop männens saker och skrek att alla måste gå in i en rad bussar. En man i lägret twittrar att polisen har börjat riva hus.

En aktivistgrupp publicerar ett foto där Behrouz Boochani, en iransk flykting som varit talesperson för männen, leds iväg av polis. Det kommer även andra vittnesmål om att asylsökande tvingas bort från lägret med våld.

Vägrade lämna

Australiens immigrationsminister Peter Dutton bekräftar insatsen och säger att den australiska regeringen vill att människorna i lägret flyttar därifrån.

Den australiska federala polisen har däremot ingen personal där och är inte inblandad i insatsen.

Australien har placerat asylsökande som försöker nå landet sjövägen i lägret, men vill att alla i lägret ska flyttas till tre olika transitcenter. När lägret stängdes den 31 oktober stoppades även tillgången till mat, rinnande vatten och el för de omkring 400 personer som vägrat att lämna lägret.

Ger sig inte

Den australiska premiärministern Malcolm Turnbull upprepar regeringens ståndpunkt, att ingen av männen kommer att tas till Australien.

– De tror att de på det här sättet kan sätta press på den australiska regeringen, för att de ska komma till Australien. Vi kommer inte att ge med oss, säger han.

Asylsökande som försöker ta sig till Australien med båt har sedan flera år tillbaka stoppats eller skickats till läger på ön Manus i Papua Nya Guinea eller till Nauru, även om de haft flyktingstatus. Tillvägagångssättet har kritiserats, men Australien har försvarat det med att det hindrar människor från att drunkna till havs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.