Foto: Rose Baca/TT

Polis i Texas döms för mord på svart femtonåring

Publicerad

En polis i Texas i USA har dömts för mordet på en obeväpnad femtonårig svart pojke. Senast en polis blev dömd för mord i USA var 1973.

Det var den 29 april 2017 som polisen i Texas fick larm om att omyndiga drack alkohol på en fest. Två polismän skickades till platsen och när de anlände hade den femtonåriga pojken satt sig i en bil tillsammans med fyra vänner för att lämna festen.

En av polismännen, en 38-åring, sköt då mot bilen. Ett av skotten träffade den femtonårige pojken i huvudet och dödade honom.

Polisen: Ville skydda kollegan

I rättegången hävdade den 38-årige polisen att han ville skydda sin kollega, men kollegan uppgav i förhör att han inte kände sig hotad och videoklipp från polisernas egna kroppskameror visar att bilen var på väg från poliserna och inte mot poliserna.

Efter fem timmars överläggningar kom juryn med sin dom. Polismannen som dödade pojken får 15 års fängelse.

Första domen för mord på över 40 år

Skjutningen av 15-åringen är en av flera under senare år då svarta personer har skjutits av vita poliser, och har blivit del av den större debatten om rasismen som svarta möter från polisen i USA.

Enligt USA Today är onsdagens dom den första sedan 1973 där en polis dömts för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.