Lägenhetsområdet i Dallas i Texas i USA där en polis sköt ihjäl en granne. Foto: Ryan Tarinelli/AP/TT

Polis i Texas sköt ihjäl granne ”av misstag”

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Texas sköt ihjäl en obeväpnad man i hans egen lägenhet efter att ha ”gått fel”. Nu väcks åter röster mot polisvåldet mot svarta män i USA.

En polis i Dallas, Texas gick in i en grannlägenhet efter jobbet och sköt ihjäl den 26-årige mannen som bodde där. Polisen säger att hon trodde hon hade gått in i sin egen lägenhet.

Dödsskjutningen inträffade natten till fredag i ett område som är stängt för utomstående. I en intervju med amerikanska medier säger offrets mamma att han inte hade någon anledning att inte lita på dem som rörde sig i bostadsområdet.

Polisen i Dallas säger att det inte är klart vad som hände precis innan skottlossningen och hur det kommer sig att kvinnan trodde hon befann sig i sin lägenhet.

Åtalas för dråp

26-åringen var en svart man från S:t Lucia som jobbade på ett revisionsföretag i Texas.

Dödsskjutningar mot obeväpnade svarta män av vita poliser har  väckt ilskna känslor i USA, så även detta fall. Människorättsaktivisten Linda Sarsour som har organiserat bland annat Black Lives Matter-demonstrationer och kvinnomarschen Women's March on Washington skriver på sociala medier att ”svarta människor är inte ens säkra i sina egna hem”. Artisten Questlove undrar hur polisen kunde tro att hon var i sin lägenhet.

”Har ni likadana möbler och familjefoton?”, skriver han på Twitter.

Amerikaner har protesterat mot polisvåldet i rörelser som just Black Lives Matter och NFL-spelare har markerat genom att knäböja under nationalsången.

Polisen som sköt ihjäl 26-åringen har lämnat ett blodprov som ska testas för alkohol och narkotika. Hon kommer att åtalas för dråp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.