Den 21-åriga studenten Scout Schultz sköts i hjärtat – efter att ha viftat med ett multiverktyg. Foto: Privat/Polisen vid Georgia Tech

Scout, 21, sköts till döds av polis – på skolans campus

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett fall av dödligt polisvåld orsakar kraftiga känslostormar i USA. Den 21-åriga studenten Scout Schultz sköts i hjärtat – efter att ha viftat med ett multiverktyg.
”Varför sköt du, varför dödade du min son?” frågar sig Schultz far, enligt BBC.

I lördags dödades Scout Schultz utanför sitt studentboende på Georgia Tech. Polis kom till universitetet efter larm om att ”en person med en kniv och ett skjutvapen” befann sig på campusområdet.

”Släpp kniven”

Mobilfilmer visar hur poliserna uppmanar den 21-årige dataingenjörsstudenten, som har ett knivliknande föremål i handen, att lägga ifrån sig ”vapnet”. Men stället för att lyda går Schultz mot poliserna och skriker ”Skjut mig!”

– Ingen vill skada dig, skriker en av poliserna.

– Rör dig inte! Släpp den! ropar en annan.

Vägrar lyda

Schultz lyder inte utan tar ytterligare några steg varpå en polis öppnar eld. Studenten träffas i bröstet från några meters håll och avlider senare på sjukhus, enligt polisens rapport. Flera av de boende på studenthemmet blir vittnen till den tragiska händelsen.

Den dödes far, Bill Schultz, vid måndagens presskonferens. Foto: TT

På måndagen framträdde Schultz far, Bill, vid en känslosam presskonferens, skriver Washington Post:

– Varför var du tvungen att skjuta? Det är den enda fråga som betyder något – varför dödade du min son?

Knivbladet infällt

Enligt familjens advokat var knivbladet på det multiverktyg som Schultz hade i handen inte ens utfällt.

Familjens Advokat Chris Stewart med ett likadant multiverktyg som Scout Schultz hade i handen. Foto: TT

Vem som avlossade skotten har inte offentliggjorts, men poliserna som gjorde ingripandet ingår i en en specialenhet med uppgift att bevaka universitet. De är utrustade med pepparspray men har inte tillgång till elpistoler, ett faktum som nu får skarp kritik.

Hbtq-aktivist

Scout Schultz var aktivist inom hbtq-rörelsen och betecknade sig själv som icke-binär. Schultz ville benämnas med pronomet ”they”, en variant av svenska ”hen”. Hen hade också börjat använda det könsneutrala namnet ”Scout”.

”Som ordförande har hen varit en drivande kraft inom vår rörelse. Vi är djupt bedrövade över det som hänt”, skriver Pride Alliance vid Georgia Tech på Facebook.

En student vid Georgia Tech lägger blommor vid en minnesplats för Scout Schultz. Foto: AP

Ingen påstår rakt ut att Schultz könsöverskridande identitet hade någon betydelse för polisens dödliga våld. Men i kölvattnet av Black lives matter-rörelsen och raseriet mot polisens övervåld och rasism riktad mot afroamerikaner är starka känslor i rörelse när det gäller minoritetsgrupper i landet.

”Utgjorde inget hot”

Schultz, som studerade till dataingenjör, hade i perioder varit mycket deprimerad och försökt begå självmord, enligt familjen. Advokaten Chris Stewart menar att det kan ha rört sig om en akut psykisk kollaps, men att hen inte utgjorde något hot:

– Folk bryter ihop hela tiden, men det betyder inte att de måste dö, säger han.

Stewart har meddelat att man kommer att vidta juridiska åtgärder och försöka stämma de ansvariga poliserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer