Foto: TT

Polis: Krayem planerade annan attack

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske medborgare som är häktad i Belgien misstänkt terrorattentaten i Paris och mot flygplatsen i Bryssel hade planer på att utföra en attack mot Schiphol-flygplatsen i Nederländerna. Det misstänker polisen efter förhör.

Den 24-årige svensken Osama Krayem sitter häktad i Belgien misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris.

Utredarna misstänker att han och en 23-årig tunisisk kamrat var tänkta att utföra en terrorattack mot storflygplatsen Schiphol i Amsterdam.

Terrorn i Bryssel

Den 13 november i fjol, samma dag som terroristerna dödade 130 människor i Paris, reste Krayem från Bryssel till Amsterdam med buss, något han ska ha erkänt i förhör. Bokningsuppgifter för bussresan, med biljetter i falska namn för Krayem och kamraten, har hittats av utredarna, skriver Sydsvenskan.

– Det var två enkla biljetter, uppger en källa på federala åklagarmyndigheten i Bryssel.

Krayem har även sagt att han bokat ett hotellrum i Amsterdam, men ingen vet varför han ångrade sig och åkte tillbaka till Bryssel samma kväll.

Resan kopplas dock samman med en dator, som sannolikt använts av flera av terroristerna och som hittades efter terrordåden i Bryssel. I den fanns en lista över mål. Där ingick samtliga de platser som attackerades i Paris, men också ”metron” (tunnelbanan) och Schiphol.

Franska utredare tror enligt tidningen Le Monde att terroristerna den 13 november även tänkte attackera tunnelbanan i Paris, samt Schiphol, men att dessa planer av någon anledning övergavs.

I mars i år slog de i stället till mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel och dödade 32 människor.

Fakta: Dåden i Paris och Bryssel

  • Den 22 mars spränger sig självmordsbombare på flygplatsen Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. 32 människor dödas – bland dem två svenskar – och omkring 300 skadas.
  • Den 13 november 2015 sker flera attentat på olika platser i Paris. 130 människor dödas och mer än 350 skadas. De flesta dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet