Det var på onsdagen när en specialstyrka, på uppdrag av tyska statsåklagaren, genomförde en husrannsakan i staden Reutlingen som poliserna plötsligt blev beskjutna. Foto: Google Earth

Polis skjuten under insats mot högerextrem grupp i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

En polis i södra Tyskland skottskadades under en husrannsakan mot den högerextrema Reichsbürger-rörelsen. Flera av de misstänkta ska själva vara poliser, enligt uppgifter i tysk media.

Det var på onsdagen när en specialstyrka, på uppdrag av tyska statsåklagaren, genomförde en husrannsakan i staden Reutlingen som poliserna plötsligt blev beskjutna. Enligt den tyska tidningen Welt ska husrannsakan ha skett i en miljö med förmodade medlemmar i Reichsbürger-rörelsen, en högerextrem grupp som förnekar den tyska förbundsrepublikens existens och som varit inblandade i flera våldsdåd.

Uppgift: Poliser bland de misstänkta

Enligt uppgifter till Welt ska 19 personer ha kontrollerats vid insatsen, som utfördes på flera platser i Tyskland samt i Schweiz. Fem av de kontrollerade personerna betecknas som misstänkta. Ingen av dessa är frihetsberövade och den man som nu är frihetsberövad misstänkt för att ha avlossat skottet tillhörde inte den listan med misstänkta.

Mannen ska enligt Welt ha tillhört en grupp som kallar sig ”Polizisten für Aufklärung” – ett namn som kan tolkas på flera sätt, till exempel ”Poliser som söker en ny upplysningstid” eller ”Poliser som vill röja upp”, men det är oklart om mannen själv arbetat som polis.

Public service-bolaget ARD rapporterar dock att flera av de misstänkta ska vara anställda som poliser och soldater.

Del av större insats

Insatsen i Baden-Würtemberg var en av flera som skedde runt om i Tyskland och även i Schweiz under onsdagen, riktade mot Reichsbürger-rörelsen. Den högerextrema gruppen har tidigare utövat våld mot poliser vid liknande ingripanden och har som mål att med våld störta den tyska staten. I december förra året greps 25 av gruppens medlemmar i en stor razzia.

Polisen som träffades av skottet i Rautlingen genomförde insatsen och var inte en av de misstänkta, han ska vara lindrigt skadad och i stabilt tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.