Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när en av poliserna träffas av en molotovcocktail under protesterna i Paris. Polismannen ska ha klarat sig med skadats allvarligt, enligt Le Parisiene. Foto: SVT

Våldsamma första maj-demonstrationer i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

En polisman som träffades av en molotovcocktail är allvarligt skadad skriver Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på Twitter. Totalt har 108 poliser skadats och 291 demonstranter gripits i landet under måndagens demonstrationer, skriver Franceinfo.

Fransk polis har använt tårgas mot demonstranter i Paris och flera andra städer under eftermiddagens demonstrationer, rapporterar flera franska medier.

Bilder i sociala medier visar bland annat hur en molotovcocktail kastas in bland en grupp poliser och hur en polis fattar eld i Paris.

Skyltfönster har krossats till butiker i flera städer och på Place de la Nation i Paris har polisen börjat använda vattenkanoner. Vid samma torg har en brand brutit ut vid en kontorsbyggnad. Bilder i sociala medier visar även hur konstmuseet Louis Vuitton foundation färgbombats.

Mellan 782 000 och 2,3 miljoner demonstranter

Det råder delade meningar kring hur många som deltar i demonstrationerna. Enligt den fackliga centralorganisationen CGT har totalt 2,3 miljoner fransmän deltagit i måndagens demonstrationer varav 550 000 i Paris. Inrikesministeriet hävdar istället att det rör sig om 782 000 i landet och Parispolisen uppskattar antalet demonstranter i huvudstaden till 112 000.

I Paris har polisen fått separera demonstranter från gruppen ”Gula västarna” från övriga deltagande, rapporterar Le Monde.

Årets första maj-demonstrationer har dragit till sig klart fler människor än vanligt på grund av president Macrons nya pensionsreform, som höjde pensionsåldern i Frankrike från 62 till 64.

Polisen övervakar med drönare

I Paris har polisen för andra gången fått tillåtelse att använda drönare för att följa demonstrationstågen, något som mött stark kritik från allmänheten, rapporterar France24.

Drönarna ska ge polisen en bättre överblick om det utbryter våldsamheter. Bakgrunden till tilltaget är att polisen erfar att även medlemmar ur grupper från extremhögern och extremvänstern kommer dyka upp på demonstrationerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från de våldsamma demonstrationerna i Paris och Nantes under första maj. Foto: Alain Jocard/AFP/TT & Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.