Kalabalik när butik slog upp portarna i London. Foto: SVT

Flera gripna i rea-kaoset

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har kallats till flera butiker runt om i Storbritannien och två personer har gripits efter att butiker lockar med black friday-priser.

I dag är det ”Black Friday”, en dag som innebär att butiker i flera länder rear. Från början är det en amerikansk temadag. I Storbritannien tycks alla medel för att få tag i de billiga varorna vara tillåtna. Bilder visar kunder som knuffar bort och trycker ner varandra, skriker och rusar.

– Jag tog en dammsugare, men jag vet inte ens om jag vill ha den och hur mycket den egentligen ska kosta. Jag ville bara köpa någonting, säger 56-åriga Louise Haggerty som besökt en black friday-rea i Harringay, i nordöstra London, för första gången i sitt liv.

Hon hade hoppats på att köpa en tv, men fick nöja sig med dammsugaren.

– Men det var så många som köade att jag inte hade en chans. Kvinnan som stod två i kön knuffades ut från kön av ungdomar, så hon fick ingenting. Kunderna betedde sig som djur. Det var hemskt, säger hon till The Guardian.

Kunder motas bort

I en Tesco-butik i London trängdes kunderna utanför dörren innan öppning och när personalen slog upp dörrarna ramlade kunderna in och när en kvinna försöker resa sig trycker en man ner henne med sin handflata, vilket klippet ovan visar.

I en annan Tesco-butik i Manchester, tvingas butikspersonal mota bort kunder med stora pappsköldar. Minst två personer har gripits till följd av kaoset, skriver Manchesterpolisen på Twitter och uppmanar alla att hålla sig lugna.

– Vi försöker se till att kunderna kan gå in och lämna butikerna på ett säkert sätt, säger polisen till BBC, och tillägger att ingen har skadats.

Våldsamt i USA

Flera butiker har också fått stänga till följd av kaoset.

Tidigare år har det varit riktigt våldsamt i USA till följd av black friday, då personer har knivhuggits och skjutits i reajakten. Förra året sköts en kund i Las Vegas av en man som i nästa stund stal hans nyinköpta tv.

Fakta: Black friday

Black friday är årets mest intensiva shoppingdag i USA. Det är klämdagen efter högtiden thanksgiving och butikerna har laddat från golv till tak med erbjudanden. Flera butiker har öppet från tidig morgon till sen kväll.

Det senaste två åren har allt fler butiker i Sverige anammat black friday.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.