Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Händelserna har väckt allmän avsky” – hör Irlands premiärminister i videon efter torsdagskvällens våldsamma kravaller. Foto: Reuters

Polischefen i Dublin efter upploppen: ”Ett extraordinärt utbrott av våld”

Publicerad

”En skam för Irland”. Så beskrivs upploppen efter knivattacken i Dublin. Landets premiärminister vill nu skärpa lagen om hatbrott, bland annat på sociala medier.

Torsdagens knivattack i Dublin, där fem människor, varav tre barn, skadades har utnyttjats av högerextremister för att skapa kaos. Det menar polischefen Drew Harris i en intervju i The Guardian.

”Vad vi såg i går kväll var ett extraordinärt utbrott av våld”, sa Drew Harris under en presskonferens på fredagen.

Han varnar för att oroligheterna kan komma att fortsätta under fredagen.

Invandrarfientliga protester

Efter knivattacken spreds uppgifter om gärningsmannens nationalitet på sociala medier vilket fick invandrarfientliga aktivister att ta sig till stadens centrum.

Fönster krossade, polisfordon sattes i brand och flera butiker plundrades. Många av de 400 poliser som sattes in under upploppet attackerades, en av dem skadades svårt. 34 personer greps.

Stoppades av matbud

Gärningsmannen är en medelålders irländsk medborgare som vårdas på sjukhus för sina skador. Han övermannades av vittnen som befann sig på platsen. Ett av de vittnen som stoppade knivmannen är från Brasilien.

”Jag vet att man protesterade mot migranter. Och jag, som är migrant, var den som hjälpte till att stoppa angriparen”, säger han i The Irish Times.

Hårdare lagar mot hatbrott

Irlands regeringschef Leo Varadkar säger till tidningen att kostnaderna för upploppen uppgår till ”tiotals miljoner” och att man kommer att införa en ny, strängare lagstiftning vad gäller hatbrott.

Bland annat vill han att ryktesspridning och uppmaningar på sociala medier ska kunna räknas som hatbrott.

Motivet till knivattacken är inte känt. Enligt polisen rör det sig inte om ett terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.