Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisens egna bilder från stormningen av Capitolium.

Polisen Caroline Edwards om stormningen av Capitolium: ”Det var som en krigsscen”

Uppdaterad
Publicerad

Den tv-direktsända utfrågningen i USA:s kongress om stormningen av Capitolium den 6 januari i fjol har nu inletts.

– Det var ett blodbad. Det var kaos, beskriver polisen Caroline Edwards sin upplevelse av händelserna.

Nytt material från förberedelserna inför den 6 januari 2021 ska under flera dagar spelas upp och flera personer ur den tidigare presidenten Donald Trumps inre krets, liksom bland andra en dokumentärfilmare som följde den våldsamma extremistgruppen Proud Boys väg mot Capitolium vittnar.

”Var ett kuppförsök”

Kommittén sade under torsdagen att Donald Trump och hans påståenden om ett stulet val är kärnan till missnöjet som utvecklades till våldsamheterna.

– President Trump kallade på pöbeln, samlade den och tände lågan till denna attack, sade republikanen Liz Cheney, kommitténs vice ordförande, i sitt inledningsanförande.

Demokraten Bennie Thompson, som leder kommitténs arbete, sade att händelserna den 6 januari var kulmen på ett försök att störta regeringen, och att det inte var någon tillfällighet att det urartade i våld.

Poliser på marken som kräktes”

Tidigare opublicerat videomaterial från dagen visades under torsdagens sittning.

Expresidentens dotter Ivanka Trump framträdde i ett förinspelat filmklipp. Hon säger där att hon aldrig ifrågasatt valresultatet.

En av poliserna som skadades vittnade på plats.

– Det jag såg var som en krigsscen. Det var som något som jag hade sett i filmer. Jag trodde inte mina ögon, säger polisen Caroline Edwards och fortsätter:

– Det var poliser på marken. De blödde, de kräktes. Jag såg vänner med blod i hela ansiktet. Jag halkade i folks blod. Jag fångade människor när de föll. Det var ett blodbad. Det var kaos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.