Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det en risk att den extrema våldsspiralen blir det nya normala? Hör Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Polisen: En handfull illröda konflikter i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Våldsnivån i Stockholm ligger på en hög nivå och trenden visar att det grova skjutvapenvåldet ökar i de kriminella miljöerna.

– Men vi ser också att vi har flyttat fram våra positioner, säger Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef i Aktuellt.

För snart två veckor sedan inledde polisen i Stockholm en så kallad särskild händelse för att stoppa den eskalerande våldsvågen. Det har bland annat inneburit att extra resurser har flyttats till området.

Trots förstärkningar kan det upptrappade läget komma att bestå under ”relativt överskådlig tid”, enligt Max Åkerwall.

– Vi har ett tiotal pågående konflikter i Stockholm varav knappt en handfull är illröda. Det gäller för oss att gå in och bryta det här nu.

Gripit bombmakare

Samtidigt har polisen gjort vissa framsteg.

– Senaste helgen hade vi 24 frihetsberövanden och elva skarpa skjutvapen i beslag. Nu har vi också lyckats frihetsberöva bombmakare, det vill säga de som tillhandahåller och bygger de här vapnen.

Han uppger att polisen har en god bild av vilka huvudpersonerna i de olika konflikten är, men säger samtidigt att många av dem är svåra att komma åt.

– Brottsligheten är inte lokal längre, den är nationell. Den har också en en stark internationell prägel. I dagsläget kan man sitta i andra länder och lägga ut uppdrag i form av våldsbrott och vi har väldigt svårt att komma åt dem.

Behöver utveckla metoder

Max Åkerwall säger att polisen behöver utveckla metoder för att möta den nya verkligheten.

– Vi behöver utveckla hur vi jobbar genom Europol och på andra sätt.

Hur många av de här gängledarna opererar utomlands?

– Jag kan inte säga en exakt siffra men det är fler och fler förgreningar i olika länder i Europa.

En utpekad tongivande gängledare ska finnas i Turkiet – har ni något samarbete med dem?

– Det pågår den typen av kontakter men utifrån omvärldsläge och liknande så förstår ni att det är utmanande för oss att nå framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.