Hayat Boumeddiene var gisslantagaren Amedy Coulibalys flickvän, och den sista av de fyra huvudmisstänkta. Foto: TT

Hon jagas av polisen efter terrordåden

Publicerad

Tre dagars terror är över för Frankrike, men fortfarande pågår jakten på den fjärde och sista överlevande bland de misstänkta: En 26-årig kvinna. Det, och om spelet bakom polisens arbete mot terroristerna, berättade Paris åklagare under en presskonferens på fredagskvällen.

Franska polisen jagar just nu gisslantagaren Amedy Coulibalys 26-åriga flickvän efter terrordådet i Paris. Flickvännen, Hayat Boumeddiene, anklagas för medhjälp i mordet på en polis i torsdags, som Coulibaly tros ha utfört.

Det framkom när åklagaren François Molins talade vid en pressträff på fredagskvällen. Uppgifter har även cirkulerat i flera medier om att Boumeddiene skulle varit med i kosherbutiken där Coulibaly höll, och dödade, gisslan – men detta bekräftades inte av åklagaren.

”Vill hedra alla offer”

Pressträffen var första gången polis och åklagare gjorde en offentlig redogörelse av hela händelseförloppet, sedan redaktionen på Charlie Hebdo stormades i onsdags strax efter kl. 12.

– Jag vill börja med att hedra alla offer, journalister, polis och civila, för dessa oerhörda händelser. Vi vill lyfta fram polisens insatser, med fara för sitt eget liv, inledde åklagare François Molins.

Tjugo döda

Tolv dödades och elva skadades vid dådet mot Charlie Hebdo. Sedan dess har en kvinnlig polis skjutits ihjäl, och i fredags dödades fyra ur gisslan – och de tre terroristerna. En av de elva skadade är i kritiskt tillstånd.

Sammanlagt har 16 personer frihetsberövats i samband med utredningen.

Molins bekräftade att Chérif Kouachi, en av de två bröderna som attackerade Charlie Hebdo, tidigare var välkänd av rättsväsendet. Hans bror Saïd var dock tidigare ostraffad och inte känd av polisen.

Flera medlemmar av familjen Kouachi har frihetsberövats de senaste dagarna i städerna Reims och Charleville­-Mézières, där stora polisinsatster har pågått.

Coulibaly sköt gisslan i butiken

Amedy Coulibaly, som låg bakom gisslandramat i den judiska butiken i Porte de Vincennes, kunde identifieras tack vare sin koppling till bröderna Kouachi.

– Det bekräftades av en av brödernas hustru. Över 500 samtal fördes mellan Coulibaly och bröderna Kouachi, säger Molins.

Coulibalys uppdrag var att distrahera polisen så att bröderna kunde fly. Molins bekräftar att Coulibaly sköt ihjäl de fyra i gisslan direkt när han gick in i butiken. Ingen av dem miste livet i samband med att polisen stormade butiken.

Coulibaly själv sköts till döds i samband med stormningen.

Gisslan gömde sig i matsalen

François Molins bekräftade händelseförloppet under fredagsmorgonen och eftermiddagen. Bröderna Kouachi rånade på morgonen en bilist i Dammartin­-en­-Goële och stal hans bil.

Strax därpå stötte de på en polispatrull och skottlossning utbröt. En av bröderna skadades lätt i halsen, och därefter förskansade de sig i ett tryckeri, där de senare under stormning sköts till döds.

På tryckeriet fanns en gisslan – och en anställd kvar i tryckeriets matsal, där denna kunde förbli oupptäckt av bröderna och samtidigt hålla kontakt med polisen genom sin mobiltelefon. Den anställdes information ska ha hjälpt polisen när de senare stormade tryckeriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet