Tim Gannon, polischef i staden Brooklyn Center i Minnesota, höll presskonferens om händelsen. Foto: Stephen Maturen/AFP/TT, Carlos Gonzalez/AP/TT

Polisens förklaring efter dödsskjutningen i USA: Ett misstag

Uppdaterad
Publicerad

Polisen som avlossade sitt tjänstevapen mot den 20-årige svarta mannen i Minnesota på söndagen gjorde så av misstag, enligt stadens polischef, rapporterar AP.

Polisen skulle egentligen ha använt sin elpistol, men drog fel vapen.

”Jag kommer att elchocka dig! Jag kommer att elchocka dig! Elchock, elchock, elchock!”

Polismyndigheten i Minnesota har släppt en kroppskamerafilm från poliserna som var på plats när den 20-årige mannen, som hade svart hudfärg, sköts till döds vid ett trafikstopp i förorten Brooklyn Center.

Den då efterlyste mannen hade stannats för en trafikförseelse, men slet sig loss från polisens grepp och satte sig i sin bil. På filmen hörs en av poliserna varna mannen med vad denne ska ha trott var en elpistol.

Ett skott smäller av, mannen kör iväg och polisen utbrister: ”Herregud, jag sköt honom!”.

Kravaller i helgen

Händelsen fick hundratals demonstranter att gå ut på gatorna i helgen för att protestera mot polisvåldet mot svarta i landet.

Mer än ett tjugotal butiker ska ha blivit plundrade och vandaliserade under protesterna, enligt CBS Minnesota.

Myndigheterna svarade med utegångsförbud, kravallpolis och tårgas.

Borgmästaren: ”Tragiskt”

Tim Gannon, stadens polischef, säger att han tror att dödsskjutningen var en olycka.

– Min uppfattning är att polisen menade att dra sin elpistol, men i stället sköt (offrets namn, reds. anm) med ett skott, säger han, enligt CNN.

Mike Elliot, Brooklyn Centers borgmästare, kallar händelsen ”djupt tragisk” och säger att han tycker att polisen som sköt borde avskedas.

– Vi kommer att göra allt för att rättvisa ska skipas, säger han, enligt AP.

Borgmästarens avdelning har nu tagit över styrningen av områdets polisavdelning. Den administrativa chef som tidigare var ansvarig där har avskedats.

Denne hade tidigare sagt till media att polisen som sköt förtjänar en rättvis rättsprocess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.