Foto: NRK, TT

Polisen: Moskéattacken utreds som försök till terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Moskéattacken i Bärum utreds som försök till terrorbrott. Polisen har hållit förhör med den 21-årige misstänkte, men han vill inte prata.

– Han framträder i rätten under måndagen, men han kommer inte att förklara sig, säger Unni Fries, mannens advokat.

Det var i lördags som polisen fick larm om en skottlossning i moskén al-Noor Islamic Centre i Bärum. När polisen anlände till platsen hade den misstänkte gärningsmannen oskadliggjorts av personer i moskén.

Senare på lördagen hittades en flicka död i en bostad i Bärum. I ett pressmeddelande på söndagen uppgav polisen att hon var 17 år gammal och styvsyster till den misstänkte gärningsmannen. Han misstänks nu för mord och för mordförsök.

Moskéattacken i Norge

Utreds som försök till terrorbrott

Under en presskonferens i Oslo på söndagen bekräftade polisen att man nu utreder moskéattacken som försök till terroristbrott. Det baseras på att vapen använts inne på moskén, samt de slutsatser som dragits efter en kartläggning av den gripne mannen.

– Den kartläggning vi har gjort har visat att gärningspersonen har högerextrema åsikter. Han har hyllat Quisling och uttryckt främlingsfientliga åsikter, sa Rune Skjold, sektionschef hos polisen.

”Har visat ett stort mod”

Polisen bekräftade även att det har avfyrats flera skott vid moskén och att man påträffat vapen där. Polisen tackade personerna på plats i moskén som övermannade mannen som försökte gå till attack.

– De här personerna har visat ett stort mod, sa Rune Skjold.

Under söndagen har polisen försökt att förhöra den misstänkte 21-åringen, men han har inte velat säga något.

– Han framträder i rätten under måndagen, men han kommer inte att förklara sig, säger Unni Fries, mannens advokat.

Under måndagen väntas häktningsförhandlingar mot 21-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskéattacken i Norge

Mer i ämnet