I flera dygn har sökandet efter överlevande pågått i norska Gjerdrum. Nu har polisen gett upp hoppet om att finna de saknade vid liv. Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Polisen i Norge: Inget hopp om överlevande

Uppdaterad
Publicerad

Efter jordskredet i norska Gerdrum går polisen nu ut med att man ger upp sökandet efter fler överlevande.

– Vi har inte längre något hopp om att finna människor vid liv, säger polismästaren Ida Melbo Øystese i Gjerdrum vid en presskonferens, rapporterar NRK.

Under natten till tisdagen hittades inga fler överlevande. Tre personer är ännu saknade, men polisen tror inte längre att de är vid liv. Totalt har därmed tio personer omkommit i skredet.

– Den senaste veckan har vi gjort allt vi kunnat för att rädda liv. Vi har undersökt alla områden där man kan tänka sig att någon kan överleva, säger Melbo Øystese under pressträffen.

”Väldigt tungt beslut”

Den massiva räddningsaktionen har pågått i snö och minusgrader i över sju dygn. Nu går arbetet in i en ny fas där fokuset är att finna alla de som omkommit i ruinerna.

– Det är ett emotionellt väldigt tungt beslut, men det är logiskt att gå över i en annan fas, säger insatsledare Fridtjof Heyerdahl.

Beror på kvicklera

Jordskredet inträffade den 30 december, och olycksområdet mäter 300 gånger 700 meter. Skredet är bland de största som drabbat Norge i modern tid. Orsaken uppges vara så kallad kvicklera, som i folkmun kallas för gammal havsbotten.

Om leran ”störs”, genom till exempel pålning vid husbyggen, kan den ändra konsistens från fast till flytande form, och sedan bli ostabil och börja glida. Kvickleran finns även i Sverige, främst längs den västsvenska kustlinjen och runt Vänern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.