Foto: Scanpix

Åklagare kan yrka på dödstraff

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Timothy McGinty i Ohio anser att 52-årige Ariel Castro bör åtalas för mord, efter uppgifterna om att han framkallat missfall hos en av kvinnorna.

Åklagaren Timothy McGinty hänvisar till ett vittnesmål från den kidnappade Michell Knight om att han gjorde henne med barn och därefter framkallade missfall.

Han överväger också att yrka dödsstraff för Castro, vilket är möjligt enligt delstatslagarna i Ohio.

Kvinnor instängda i USA

Om Castro skulle åtalas för varje sexuellt övergrepp och varje misshandel skulle åtalspunkterna blir flera hundra, om inte flera tusen, hävdar McGinty, enligt nyhetsbyrån AP.

52-årige Ariel Castro, mannen som anklagas för att i tio års tid ha hållit tre kvinnor fängslade i sitt hem, är nu själv frihetsberövad. På torsdagen framträdde han för första gången inför domstol.

Castro såg trött och ovårdad ut och tittade ner i golvet när en representant för åklagarmyndigheten läste upp anklagelserna mot honom.

Efter bara någon minut var förhandlingen över

– Det var intressant att se Castro under det här korta förhöret. Han yttrade inte ett enda ord utan stod hela tiden med ryggen mot åklagarna och med nedfälld blick. Han såg både skärrad och bortkommen ut, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Han säger att det är typiskt för den här typen av brottslingar.

– De är grymma och fruktansvärda innanför hemmets fyra väggar men ofta vilsna men även tillmötesgående i det öppna samhället. Det är litegrann så han har beskrivits också. Det kan vara en anledning till att han har lyckats hålla den här grymma hemligheten så länge.

Yrkar sannolikt på livstidsstraff

Domaren fastslog borgen till två miljoner dollar per anklagelsepunkt, totalt åtta miljoner dollar och motsvarande 52 miljoner kronor. Det är ett tecken på att åklagaren kommer att yrka på ett hårt straff, förmodligen livstids fängelse.

Utredningen kommer att ta lång tid, tror Stefan Åsberg.

– Man har beslagtagit över 200 bevisföremål från hans fastighet som ska undersökas och det är jättesvåra förhör som ska hållas. Man talar om att det kan ta uppemot ett år innan rättegången kan inledas.   

Bröderna avskrivna

Under dagen har allt fler uppgifer kommit fram om den skräcktillvaro som de tre kvinnorna haft under de tio år som Castro höll dem inlåsta i sitt hus i Cleveland i USA.  Kvinnorna satt ofta i trånga utrymmen och hölls fastkedjade.

Han utsatte dem för upprepade våldtäkter och misshandel. En av kvinnorna har vittnat om att hon fick fem missfall, framkallade av kidnapparen som lät henne vara utan mat och slog henne i magen.

Ariel Castros två bröder greps också i måndags, men misstankarna mot dem har avskrivits.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor instängda i USA

Mer i ämnet