Se Stefan Åsberg, USA-korrespondent rapportera direkt från demonstrationerna. Foto: SVT

En död i protesterna i USA – stater rustar för våldsam natt

Uppdaterad
Publicerad

USA rustar för en våldsam natt av protester. Militärpolis har satts i beredskap enligt AP. En person ska ha skjutits till döds i anslutning till protesterna av en okänd gärningsman enligt lokala nyhetskanaler.

I minst 20 städer runt om i USA pågår just nu protester mot polisens våld mot den afroamerikanska befolkningen efter att en svart man, George Floyd, avled vid ett polisingripande. En händelse som fångades på film.

Pentagon har vidtagit den sällsynta åtgärden att sätta militärpolisenheter i beredskap på grund av oroligheterna, skriver AP.

Även soldater från militärbaser i North Carolina och i New York ska ha beordrats att göra sig redo för att kunna sättas i tjänst med fyra timmars varsel, enligt uppgifter till AP.

Protesterna har även skördat sitt första dödsoffer. En 19-årig man ska ha dödats i centrala Detroit efter att en okänd person i en SUV skjutit flera skott in i en folkmassa som protesterade George Floyds död. Det säger en taleskvinna för Detroit-polisen, rapporterar AP och CNN.

Skott mot polisen

Myndigheter i delstaten Minnesota säger att skott har avfyrats mot polis i staden Minneapolis.I ett Twitter-inlägg uppger myndigheterna att inga poliser skadats.  Den lokala polisen skriver på Twitter: ”Lämna området eller så kommer du att gripas.”

I Minneapolis har även 350 delstatspoliser kallats in för att skingra protester och för att upprätthålla det utegångsförbud som staden belagts med. Utegångsförbudet gäller under helgen i Minneapolis och Saint Paul. Det rapporterar CNN. Fler personer som brutit mot utegångsförbudet har gripits.

Polisen har använt gummikulor och tårgas i försök att skingra folkmassorna.

Polis barrikaderar ingång

I Los Angeles har polisen förbjudit folksamlingar vissa centrala delar av staden och varnar för att trots mot förbudet kan leda till gripanden. Två Los Angeles-poliser skadades under fredagen i protesterna. Det skriver CNN.

I Dallas har polisen barrikaderat ingången till en av sina centrala polisstationer med polisbilar för att hålla demonstranter borta. I Dallas har minst en polis skadats i protesterna.

Nationalgardet kallats in

I Georgia har 500 man från Nationalgardet kallats in för att skydda egendom i Atlanta. Guvernören har även utropat nödläge i Fulton County på grund av protesterna. Det skriver CNN.

Ett okänt antal personer har gripits efter protester i Las Vegas på den kända gatan Las Vegas Strip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.