Demonstration den 29 maj i Lafayette Park i Washington efter att amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images

Demonstrationer mot polisvåld stängde Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna efter att den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande fortsätter över hela USA. Området kring Vita huset stängdes av tillfälligt och i Minneapolis fylldes gatorna trots rådande utegångsförbud.

I Washington stängde polisen ned Vita huset och ingen fick komma in eller lämna området, enligt flera amerikanska medier.

Stängningen föranleddes  av att hundratals demonstranter samlats utanför Vita huset och polis ingripit mot minst en demonstrant.

Bröt utegångsförbud

Klockan 20.00 lokal tid i Minnesota, 03.00 i svensk tid, började det utegångsförbud Minneapolis borgmästare Jacob Frey utlyst för Minneapolis och St Paul att gälla.

Men gatorna i central delarna av båda städerna var fortsatt fyllda av demonstranter, som kräver rättvis behandling av afroamerikaner.

Demonstranterna kräver att samtliga fyra polismän som var inblandade i Georg Floyds död ska gripas, annars lämnar de inte städernas gator..

Enligt USA Today besköt polisen de demonstranter som kom nära polisen med gummikulor, men lämnade sedan platsen helt. På andra håll i staden sköt nationalgardet tårgas mot de som protesterade på gatorna.

Brinnande bilar

Protesterna fortsatte under fredagen även i flera andra städer. I bland annat Chicago, Detroit och Memphis ordnades stora demonstrationer. I Atlanta samlades demonstranter utanför CNN:s huvudkontor, där flera rutor förstördes, och även här visar tv-bilder brinnande bilar sent på kvällen, lokal tid. I New York skadades minst en polis i en mindre sammandrabbning med demonstranter, minst fem personer greps.

Trump har talat med familjen

President Donald Trump sade sent på fredagen att han talat med de närmast anhöriga till dödsoffret.

– Jag har talat med familjen, fantastiska människor, sade han enligt AFP.

– Jag förstår skadan, jag förstår smärtan. De har verkligen gått igenom mycket. George familj är berättigade rättvisa, och befolkningen i Minnesota är berättigade att leva i säkerhet, sade Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.