En provisorisk minnesplats utanför shoppingcentret i El Paso, Texas där 22 personer sköts ihjäl och 26 människor skadades i lördags. Foto: Paul Ratje/AFP/TT

Misstänkta El Paso-skytten: Försökte träffa mexikaner

Publicerad

21-årige Patrick Crusius misstänks ha skjutit ihjäl 22 personer i El Paso, Texas förra helgen. Han säger nu till polisen att skjutningen var riktad mot mexikaner, rapporterar AP.

Vi 11-tiden, lokal tid, i lördags öppnade 21-årige Patrick Crusius eld i och utanför ett shoppingcenter i El Paso, Texas, nära den mexikanska gränsen. 22 personer miste livet och 26 personer skadades. Mannen greps kort därefter. Enligt häktningsordern ska han själv ha dykt upp och sagt ”det är jag som är skytten”, skriver AP.

Mot mexikaner

Efter gripandet har gärningsmannen nu berättat för polisen att skjutningen var riktad mot mexikaner. Han berättade även att han körde från Allen utanför Dallas till El Paso – en bilresa på tio timmar, rapporterar AP.

Polisen har tidigare sagt att de tror att dådet rör sig om ett hatbrott. Den misstänkta gärningsmannen la precis innan dådet ut ett dokument på internet som innehöll rasistiska uttalanden. Brottet behandlas av polisen som ”inhemsk terrorism” – ett brott som kan leda till dödsstraff.

Trump möttes av kritik i El Paso

Under onsdagen besökte USA:s president Donald Trump både El Paso och Dayton i Ohio, som båda drabbades av masskjutningar förra helgen. Trump besökte de två platserna tillsammans med sin fru Melania Trump för att visa sitt stöd. I El Paso möttes han av kritik både från demokratiska politiker och El Paso-bor.

På plats i El Paso besökte han sjukhuset för att träffa skadade offer och deras anhöriga. Han träffade även polis och räddningstjänst för att tacka för deras insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.