Den polis som sköt en 20-årig svart man i Minneapolis åtals för dråp. På bild soldater ur USA:s nationalgarde på plats vid polistationen i Minneapolisförorten Brooklyn Center. Foto: Scott Olson, AFP/TT

Polisen som sköt man i Minneapolis åtalas för dråp

Uppdaterad
Publicerad

Den polis som sköt en 20-årig svart man i samband med en trafikkontroll i Minneapolis har frihetsberövats och kommer att åtalas för dråp, rapporterar amerikanska medier. Dödsskjutningen i söndags har lett till förnyade protester gällande polisvåld mot svarta amerikaner.

Poliskvinnan togs ur tjänst efter händelsen och har sedan dess lämnat in sin avskedsansökan. Även den lokala polischefen har avgått efter händelserna som lett till förnyade Black Lives Matter-protester. Under onsdagen frihetsberövades hon och det står klart att åtalspunkten mot henne är dråp, rapporterar amerikanska medier.

Polisen stoppade en 20-årig man på grund av en trafikförseelse under söndagen den 11 april i Brooklyn Center, en förort till Minneapolis i Minnesota. Därefter ska den obeväpnade mannen enligt polisen ha lämnat sin bil och poliskvinnan avfyrat sitt tjänstevapen. Detta efter att hon ska ha tagit fel på sin elpistol och sitt skarpladdade vapen. Mannen träffades i bröstet och avled av sina skador.

Dödsskjutningen inträffade bara 16 kilometer från den pågående rättegången där en polis står åtalad för att ha orsakat George Floyds död – den händelse som ledde till de landsomfattande Black Lives Matter-protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.