Polisens nya spår efter miljardärhustruns kidnappare – släpper bild på skoavtryck

Uppdaterad
Publicerad

Den norska polisen offentliggör nu en bild på ett skoavtryck – i hopp om att hitta den försvunna norska miljardärhustrun Anne-Elisabeth Hagen. Avtrycket kan tillhöra en misstänkt gärningsman och polisen vädjar nu till personer som köpt en sko av samma modell att höra av sig.

Polisinspektören Tommy Bröske höll upp en sko inför pressen på onsdagen – med en skosula som kan leda vägen till Anne-Elisabeth Hagens kidnappare. Hagen försvann från sitt hem i oktober i fjol och har nu varit borta i över 300 dagar. Under presskonferensen offentliggjordes en bild på ett skoavtryck som polisen säkrat i anslutning till bostaden, och man misstänker att avtrycket tillhör en gärningsman.

– Polisen har säkrat och identifierat flera skoavtryck, men det här är det enda där vi har misslyckats med att identifiera en ägare eller användare, sa Tommy Bröske.

Uppmanar andra skoköpare att höra av sig

Med hjälp av experter i Tyskland undersöktes skoavtrycket och i maj i år fick man bekräftat att det rör sig om en sko av märket Sprox, rapporterar NRK. Enligt Tommy Bröske är den aktuella skon i storlek 45.

I jakten på skoägaren uppmanar man nu att alla personer som köpt samma typ av sko i Norge, och betalat dessa kontant, att ta kontakt med polisen. Det gäller skor i storlekarna 44, 45 och 46 som ska ha sålts någon gång mellan augusti 2016 och maj 2019.

– Om jag ska gissa på ett tal så är det runt 300 par av skor av den här typen som har sålts med kontant betalning under den här perioden, säger Tommy Bröske i en intervju med norska VG.

Polisen uppger att de redan har koll på personer som köpt skomodellen och betalt med bankkort, rapporterar NRK.

Tog kontakt med familjen i juli

Anne-Elisabeth Hagen är gift med Tom Hagen som är en av Norges rikaste män. Senast i juli i år ska familjen haft kontakt med den eller de personer som säger sig ha fört bort henne, enligt uppgifter från familjens advokat under en pressträff i augusti.

Under onsdagens presskonferens uppgav Tommy Bröske att ingen ny kontakt skett sedan i juli, och att polisen inte ändrar sin huvudteori om att Hagen är död. Samtidigt understryker han att polisen inte utesluter att hon är vid liv, skriver NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.