Familjens advokat: ”De säger att hon lever”

Uppdaterad
Publicerad

I 280 dagar har den norska miljardärhustrun Anne-Elisabeth Hagen varit försvunnen. Hagens familjs advokat säger nu att de varit i kontakt med den eller de personer som säger sig ha kidnappat henne.

Det var i oktober förra året som Anne-Elisabeth Hagen försvann från sitt hem i Norge. Hon är gift med Tom Hagen, en av Norges rikaste män.

Svein Holden, familjens advokat, berättade under tisdagen att familjen under juli haft kontakt med den eller de  personer som säger sig ha fört bort Anne-Elisabeth Hagen.

– Motparten tog kontakt med oss på nytt den 8 juli. De säger tydligt att hon lever, men vi har inte fått några bevis på att det stämmer, säger Svein Holden.

Kommunikationen ska enligt Svein Holden ha skett på norska. Han är dock förtegen när han får frågan om familjen har betalat några pengar till dem som säger sig ha kidnappat Anne-Elisabeth Hagen.

– Jag kan varken bekräfta eller neka till det, säger Svein Holden.

Sista livstecknet: Ett telefonsamtal

Det sista livstecknet från Anne-Elisabeth Hagen kom via ett telefonsamtal den 31 oktober 2018.

Polisen har tidigare mottagit ett hotbrev och ett krav på en lösensumma motsvarande drygt 90 miljoner kronor – från vad polisen länge antog var hennes kidnappare.

Men enligt polisen var personerna som uppgav sig ha kidnappat Hagen inte intresserade eller samarbetsvilliga gällande att få någon utbetalning, och polisen ändrade sedan sin huvudteori till att hon kan ha dödats och att kidnappningen var ett försök att dölja det.

– Vi har löpande möten med polisen för att få uppdateringar om fallet, säger Svein Holden.

Polisen: ”Förmodligen död”

Norska polisen höll också en pressträff om fallet under tisdagen.

– Den senaste kontakten ger familjen hopp om att Anne-Elisabeth Hagen är vid liv, säger Tommy Bröske, vid norska polisen.

Men polisen vill inte ändra sin nuvarande huvudteori om att hon är död. De utesluter dock inte att Anne-Elisabeth Hagen lever.

– Tills att det finns ett trovärdigt livsbevis kommer vi att hålla fast vid att hon förmodligen är död, säger Bröske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.