Polismorden i Dallas: detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Händelserna i Dallas slutade med att fem poliser sköts till döds och sju skadades. Även två civila skadades i attacken som ägde rum under en fredlig demonstration mot två fall där svarta män skjutits till döds i samband med polisingripanden.

  • Klockan 20:45 lokal tid på torsdag kväll kommer de första rapporterna om skottlossning i samband med demonstrationen i Dallas.  
  • Dallaspolisen rapporterar att tio poliser blivit skjutna i samband med demonstrationen.  
  • Runt halv tolv på kvällen lokal tid meddelar lokal polis att en misstänkt har omhändertagits och en till person har överlämnat sig till polisen. Dallaspolisen rapporterar att sju poliser skadats under skottlossningen och fyra stycken har dött.  
  • Efter midnatt natten mot fredag meddelar Dallas polischef David Brown att totalt tre personer har omhändertagits och en fjärde misstänkt gärningsman barrikaderat sig i ett garage efter skottlossning med polisen. Tidigt på fredag morgon inleder polisen förhandlingar med den misstänkte krypskytten, som inte är samarbetsvillig och ”vill skada fler poliser”.        
  • 02:10 rapporterar polisen att en femte polis dött under attacken och sex andra poliser skadats.    
  • 05:45 Dallaspolisen meddelar att den fjärde misstänkte som barrikaderat sig i ett garage hävdar att ett flertal bomber placerats runt om i Dallas. Men inga bomber har hittats efter omfattande sökningar. På fredagsmorgonen var stora delar av centrala Dallas avspärrat för trafik.  
  • Dallas borgmästare Mike Rawlings meddelar att den fjärde misstänkte har avlidit efter att polisen använt sprängämnen som satts fast på en bombrobot. Enlig experter är det första gången en misstänkt dödats på det sättet. Polisen meddelar att de inte såg någon annan lösning efter misslyckade förhandlingar med den misstänkte. Inga bomber hittades i det garage som den misstänkte barrikaderat sig i. Totalt blev 12 poliser och två civila skjutna under demonstrationen, varav fem poliser dödades.   
  • Vid en presskonferens säger polischefen David Brown att en av de misstänkta var upprörd över den senaste tidens dödsskjutningar i Louisiana och Minnesota och ville ”döda vita människor”. Den misstänkte ska ha sagt det strax innan han blev dödad av polisen i det garage han barrikaderat sig i.  
  • Brown säger också att polisen inte utesluter att fler personer kan vara inblandade i dådet. Mannen ska ha hävdat att han agerat ensam. Polisen är fortsatt förtegen om de tre som är omhändertagna.
  • Den misstänkte gärningmannen är en 25-årig man som har en bakgrund i militären och ha tjänstgjort i Afghanistan.
  • Utredare i Dallas har kunnat utesluta att den misstänkte har kopplingar till någon terrororganisation.
  • USA:s säkerhetsdepartement Homeland security, samt Dallas borgmästare, meddelar att myndigheterna tror att skytten agerade ensam. De övriga gripna visade sig inte ha något med händelserna att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet