Kinesiska naturvårdaren Zhou Jinfeng har länge kämpat för att Kina ska få ett totalförbud för handeln med vilda djur och är nöjd med att det ser ut att komma. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Polistillslag mot djurhandel i Kina

Uppdaterad
Publicerad

I Kina har myndigheterna vid flera tillfällen slagit till mot handeln med vilda djur, sedan ett nytt förbud mot handeln infördes i februari. Förbudet kom efter coronautbrottet, som har orsakat en global kris.

Mycket tyder på att coronaviruset har spridits från en viltmarknad i Kina. Handlare, tjuvjägare och restauranger som ingår i kinesisk handel med vilda djur är nu alla måltavlor för nya insatser efter att en ny tillfälllig lag infördes i februari. Den förbjuder all konsumtion av viltkött i Kina. 

I statliga medier rapporteras om flera avskräckande exempel som blivit rättssak. En kvinna i provinsen Jiangsu ertappades med att sälja ormkött. När lokala myndigheter kontrollerade hennes verksamhet hittade de den skyddade arten taiwanesisk stinksnok. Butiken stängdes och fallet lämnades till domstol. 

Coronapandemin

Stor industri på landsbygden

Från andra håll rapporterar statsmedier om hur polisen har upptäckt förråd med vildgås och avslöjat två män med fasaner i en kasse. Det finns också flera rapporter om större insatser mot handeln. I provinserna Hebei, Shanxi och Inre Mongoliet har det gjorts razzior där man sammanlagt beslagtagit närmare 800 vilda djur. Myndigheterna har också gjort tillslag mot internetbaserade handlare. 

Handeln kring vilda djur i Kina är stor. Industrin kring päls, kött och andra produkter från vilda djur omsätter motsvarande 741 miljarder kronor per år, enligt en uppskattning från kinesiska Ingenjörsvetenskapsakademin 2016. Men aktörerna är ofta små företag och människor på landsbygden. Branschen sysselsätter hela 14 miljoner människor.

Utrikesbyrån publiceras varje onsdag kväll på SVT Play. Det sänds också i SVT2 onsdagar 22.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet