Arbetare i en klädfabrik i Asulia, Bangladesh. Bilden är tagen i samband med att regeringens karantänsåtgärder mot coronaviruset infördes. Foto: Munir Uz Zaman/AFP/TT

Ny rapport om coronakrisen: En halv miljard kan hamna i fattigdom

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot sars-cov-2 riskerar att få ödesdigra konsekvenser för ekonomin. Enligt en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam kan över halva jordens befolkning komma att leva i fattigdom i kölvattnet av pandemin.

Rapporten, som tagits fram i samarbete med forskare på Kings College London och Australian National University, visar enligt Oxfam att mellan 6 och 8 procent av alla människor kan tvingas in i fattigdom när världens ekonomier stänger ner i kampen mot sars-cov-2, som det nya coronaviruset döpts till.

Det innebär alltså att över halva jordens befolkning kan komma att leva i fattigdom efter pandemin – samt att kampen mot fattigdomen kan backa med så mycket som 30 år i delar av Afrika och mellanöstern.

Uträkningen bygger på vi redan i dag har över 3 miljarder människor som lever i fattigdom. En halv miljard till, vilken kan bli verklighet efter pandemin enligt rapporten, gör att vi passerar hälften av jordens befolkning.

Syftet med rapporten är att lobba för ett ekonomiskt krispaket till fattiga länder som Världsbanken, IMF och G20 uppmanas rösta igenom nästa vecka och som bland annat ska rädda kunna rädda småföretag i utvecklingsländer.

”Måste dra lärdomar av finanskrisen”

Johan Pettersson är generalsekreterare på Oxfam Sverige:

– För människor i fattigdom, som redan innan coronakrisen hade osäkra anställningar och dåligt betalda jobb finns inga säkerhetsnät. Många kommer att hamna i fattigdom. Rika länder, IMF och Världsbanken kan och måste erbjuda en livlina. Till att börja med en paus i alla skuldåterbetalningar, säger han i en kommentar till rapporten och fortsätter:

– Regeringarna måste dra lärdomar av finanskrisen 2008 där utbetalningar för banker och företag betalades av vanliga människor då jobb gick förlorade och man drog ner på nödvändiga tjänster som sjukvården. Krispaket ska gynna vanliga arbetare och småföretag.

Har slagit hårt mot klädindustrin

Rapporten tar också upp det faktum att de som är mest lågavlönade ofta saknar såväl sjukpenning som möjlighet att arbeta hemifrån. En grupp som kampen mot coronaviruset är de som arbetar inom den bangladeshiska klädindustrin.

Över en miljon av dessa, varav 80 procent kvinnor, har enligt Oxfams rapport skickats hem utan betalning eller blivit av med sina jobb på grund av att utländska företag dragit in sina beställningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet