Foto: TT.

Protest mot politikerna efter sopkonflikten i Beirut

Uppdaterad
Publicerad

Sopdemonstrationerna i Libanon har vuxit till en protest mot hela det politiska etablissemanget.

– Politiker måste ta ansvar, inte skylla på varandra, säger Marwan Maalouf, en av organisatörerna bakom YouStinkrörelsen i Beirut.

I Libanon fortsätter protesterna mot de ruttnande sopbergen sedan landets sophantering bröt ihop i somras. I brist på en plats att deponera soporna dumpas de i naturen och bränns i högar på gatorna i byar och städer.

I veckan eskalerade de folkliga protesterna när demonstranter ockuperade miljödepartementet. Marwan Maalouf var en av dem som tog sig in på ministeriet med kravet att ministern måste avgå. Efter nio timmars sittande demonstration släpade polisen ut honom och de övriga demonstranterna. Miljöminister Mohamed Machnouk avgick inte, men han lämnade sin post i en kommitté som hanterar sopkrisen.

Regeringen skyller på sopföretagen

Regeringen har misslyckats med att komma överens om en lösning på problemet, med motiveringen att de privata sopföretagens avgifter för att ta sig an soporna är för höga.

YouStinkrörelsen menar att skulden för regeringens oförmåga att hantera sopkrisen, ligger på det politiska dödläget och korruptionen i landet.

Ett år utan president

Libanon har varit utan president i över ett år, och parlamentarikerna har efter att man misslyckats med att enas om en vallag förlängt sina egna förordnanden till 2017.

– Vi kommer att fortsätta och vi har tiden på vår sida, säger Maalouf när SVT träffar honom i centrala Beirut.

– För några veckor sedan var vi bara ett tiotal demonstranter. Men i lördags var vi tiotusentals som gick ut tillsammans, säger han.

Oro inför framtiden

Efter ockupationen av ministeriet i veckan höjdes oroliga röster som menar att demonstranterna inte har något tydligt politiskt mål med protesterna. FN:s säkerhetsråd uppmanade Libanons parlament att så snart som möjligt utse en president för att lösa krisen.

– Nyckeln till en lösning är att utse en president, som i sin tur får utse en ny regering, säger Mario Abu Zeid som är politisk analytiker vid Carnegieinstitutet i Beirut.

Miljöaktivisten Nadine Mazloum har deltagit i protesterna sedan de började, men säger att hon nu är orolig.

– Det finns de som vill att militären ska gå in. Libanon befinner sig i ett känsligt läge, säger Mazloum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.