Kravet efter läckan: Överväg att svartlista Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz brister i sitt arbete mot penningtvätt. Det anser de tre största grupperna i EU-parlamentet – som nu öppnar för att svartlista Schweiz.

”Penningtvätt frodas av sekretess”, säger EU-parlamentarikern Jonás Fernandez (S&D) till The Guardian.

Den nya läckan avslöjar hur storbanken Credit Suisse låtit korrupta politiker och grovt kriminella gömma miljarder på hemliga bankkonton.

 SVT Nyheter och Uppdrag granskning har tillsammans med den internationella grävredaktionen OCCRP och 46 andra mediepartners granskat över 18 000 konton, vilket har resulterat i en rad avslöjanden.

Se reportaget: Bankens hemligheter – SVT Play

Nu kommer starka reaktioner från politiskt håll. På måndagen uttalade sig Europeiska folkpartiet (EPP), den största av de politiska grupperna i Europaparlamentet, som anser att det är dags för EU att utvärdera sin relation till Schweiz.

”När schweiziska banker underlåter att tillämpa internationella verktyg mot penningtvätt blir Schweiz en högriskjurisdiktion”, säger EPP:s Markus Ferber i ett uttalande.

Iran, Syrien och Nordkorea på listan

Länder som anses ha brister i sitt arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism kan hamna på EU-kommissionens lista över högrisknationer. I dagsläget finns dryga 20 länder på listan – exempelvis Iran, Syrien och Nordkorea.

”När listan över tredjepartsländer med hög risk vad gäller penningtvätt ska ses över nästa gång måste EU-kommissionen överväga att lägga till Schweiz på den listan”, säger Markus Ferber.

”Penningtvätt frodas av sekretess”

På tisdagen valde även Progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D) samt Förnya Europa att följa samma linje.

”Penningtvätt frodas av sekretess och att banker kan verka i skymundan utan konsekvenser”, säger S&D:s Jonás Fernandez till The Guardian.

Även Luis Garicano från Förnya Europa uttalar sig:

”Det faktum att världens brottslingar och despoter kan tvätta pengar så enkelt framför näsan på EU är oacceptabelt”, säger han.

Även i Schweiz kommer krav på reformer. Både från socialdemokrater och De gröna som efter avslöjandena vill se över den schweiziska banksekretessen.

Credit Suisse tillbakavisar i ett uttalande anklagelserna i läckan och hävdar att de följer alla lagar och regler. Banken har publicerat ett längre svar på sin sajt efter granskningen.

Fakta: Om projektet

Suisse Secrets är ett journalistiskt samarbetsprojekt som bygger på läckt data för över 18 000 Credit Suisse-konton. Uppgifterna överlämnades av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung. Tidningen delade i sin tur vidare uppgifterna till den internationella grävredaktionen OCCRP och 46 mediepartners runt om i världen. Över 150 journalister har granskat tusentals bankkonton samt intervjuat källor, tillsynsmyndigheter och åklagare. Mängder av domstolsprotokoll och finansiella dokument har samlats in för att bekräfta avslöjandena. På de undersökta bankkontona har det totalt funnits över 100 miljarder dollar.

”Jag anser att de schweiziska banksekretesslagarna är omoraliska”, säger källan i ett uttalande.

”Situationen möjliggör korruption och plundrar utvecklingsländer på välbehövliga skatteintäkter. Dessa länder är de som därför lider mest av Schweiz omvända Robin-Hood-taktik”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.