Migranter vid gränsen mellan Belarus och Polen. Nu har parlamentet i Polen godkänt att en gränsmur byggs mellan länderna. Arkivbild från 1 september i år. Foto: TT

Polska parlamentet godkänner mur mot Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Det polska parlamentet godkände på fredagen byggandet av en gränsmur mot grannlandet Belarus.

Murbygget är ett svar på den senaste tidens kraftigt ökade antal migranter – vilka främst har sitt ursprung i Mellanöstern och Afrika – som söker sig in i EU-landet Polen via Belarus.

EU anklagar Belarus för att ligga bakom migrantströmmen, att det rör sig om en hämnd för sanktioner som EU riktat mot landet. Polen har tidigare svarat med att sända tusentals soldater till gränsen och utlysa undantagstillstånd där. Ett taggtrådsstängsel har också satts upp.

Muren beräknas kosta 353 miljoner euro (drygt 3,5 miljarder svenska kronor) och planeras bli cirka10 mil lång. Den kommer att utgöra en del av EU:s östra gräns.

Polens president Andrzej Duda lovar att underteckna beslutet om muren någon av de närmaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.