Mike Pompeo under talet i Yorba Linda i Kalifornien. Foto: TT

Pompeo manar till hårdare tag mot Kina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo gick hårt åt Kina i ett tal under torsdagskvällen svensk tid. Han uppmanade USA:s allierade att ta till hårdare tag för att pressa Kinas regering mot förändring. Det rapporterar Reuters.

De växande spänningarna mellan USA och Kina betonades än mer när USA:s utrikesminister Mike Pomepo höll ett tal under torsdagskvällen svensk tid.

Pomepo höll ett anförande i staden Yorba Linda i Kalifornien dagen efter beskedet om att att USA stänger ned det kinesiska konsulatet i Houston, Texas.  Orsaken till nedstängningen uppgavs vara spioneri och påverkanskampanjer från Kinas sida.

– Sanningen är att vår policy – liksom andra fria nationers – återupplivade Kinas sviktande ekonomi, enbart för att se Peking bita den hand som födde den,  sa Mike Pompeo under talet.

”Mer misstro”

Utrikesministern sa även att Kinas militär blivit ”starkare och mer hotfull” och förhållningssättet till landet borde präglas av mer misstro.

– Vi måste framkalla en förändring (...) för att Pekings handlingar hotar vårt folk och vår välstånd, sa utrikesministern.

Tre kineser gripna

Tre kinesiska medborgare med kopplingar till Folkets befrielsearmé har greps under torsdagen misstänka för visumbedrägeri, uppger det amerikanska justitiedepartementet. Ytterligare en person, en kinesisk forskare, har tagit sin tillflykt till Kinas konsulat i San Fransisco. Enligt USA ska personerna ha dolt sina kopplingar till Kinas armé i sin visumansökan.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin uttryckte att anklagelserna var exempel på ”ogenerad politisk förföljelse”.

-Kina kommer att vidta nödvändiga steg för att skydda kinesiska medborgares säkerhet, sa han under torsdagen.

72 timmar att stänga ner

Spänningarna mellan länderna har ökat den senaste tiden mycket på grund av coronapandemin och den nya säkerhetslagen som införts i Hongkong.

Beskedet att stänga konsulatet kom på tisdagen. Diplomaterna fick 72 timmar på sig att stänga ner verksamheten. Agerandet fördömdes av Kina. 

– Kina uppmanar USA att omedelbart dra tillbaka sitt felaktiga beslut, sa Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement och hotade med vedergällningar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer