USA beordrar Kina att stänga ner konsulat

Uppdaterad
Publicerad

Diplomaterna på det kinesiska konsulatet i Houston, Texas, har fått 72 timmar på sig. På fredag ska all verksamhet upphöra.

– Det är en politisk provokation som ensidigt kommer från USA:s håll vilken allvarligt bryter mot internationell lag, säger Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

På tisdagskvällen kom ordern från USA. Skälet sägs vara för att skydda amerikansk immateriell egendom, som patent och varumärken, samt amerikanarnas privata information, skriver amerikanska utrikesdepartementet i ett mejl till Reuters.

Beskedet fördömdes av Kina. 

– Kina uppmanar USA att omedelbart dra tillbaka sitt felaktiga beslut, säger Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement och hotar med vedergällningar. 

Brända dokument

Timmar efter sågs rök resa sig från konsulatets byggnad. Enligt en video brändes högar av dokument på innergården, rapporterar lokala medier.

Houstonpolisen skriver på Twitter att de inte beviljades tillgång till byggnaden.

Det finns fem kinesiska konsulat i USA samt en ambassad i huvudstaden Washington D.C.

USA har i sin tur samma antal konsulat i Kina och en ambassad i Peking. Nu överväger Kina att stänga ner konsulatet i Wuhan, rapporterar Reuters.

Kritiserad lag

Spänningarna mellan länderna har ökat den senaste tiden mycket på grund av coronapandemin samt Hongkongs nya säkerhetslag.

Flera länder, däribland USA och även EU har fördömt lagen, som de menar i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.