Det finns en stor risk att Moskva ligger bakom förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo i en radiointervju. Foto: SVT/Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Pompeo misstänker Moskva för förgiftning av Navalnyj

Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att det finns en stor risk att förgiftningen av ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj beordrades av högt uppsatta personer i det ryska ledarskapet.

– Jag tror att folk över hela världen ser den här typen av händelser för vad de är, säger Pompeo i en radiointervju, och fortsätter:

– Jag tror inte att det är bra för det ryska folket.

Navalnyj insjuknade på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti och planet fick nödlanda i Omsk. Hans medarbetare sade direkt att de trodde att Navalnyj fått i sig gift när han drack en kopp te på flygplatsen och sjukhuset i Omsk lade in honom på toxikologiavdelningen.

Två dagar senare flögs Navalnyj till Berlin för att vårdas på Charitésjukhuset. Han har väckts ur den konstgjorda koma han varit försatt i och reagerar på tilltal, meddelade sjukhuset i Berlin i måndags.

Pompeo: ”Vi kommer att utvärdera”

Pompeo säger att USA vill hjälpa till att ta reda på vilka som är skyldiga.

– Det är något som vi kommer att titta på, som vi kommer att utvärdera, och vi kommer från vårt håll att göra allt vi kan för att minska risken för att liknande saker händer igen.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att han inte har sett några bevis på att Navalnyj förgiftats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.